De câţiva ani, tot mai multe persoane decid să cumpere un brad în ghiveci pentru Crăciun. De cele mai multe ori însă, planta se ofileşte după numai câteva săptămâni. Iată cum trebuie îngrijiţi brazii în ghivece.
Cum se îngrijeşte un brad în ghiveci
Înainte să plantezi sau să cumperi un brad în ghiveci, trebuie să ştii că acest arbore se simte cel mai bine în natură şi că nu poate fi păstrat în interior mai mult de patru săptămâni. După o lună, ghiveciul trebuie mutat afară, pentru că are nevoie de spaţiu şi de aer.
Bradul în ghiveci se îngrijeşte foarte uşor. Pentru a rezista cât mai mult, trebuie ţinut pe o terasă sau pe un balcon deschis.
Nu trebuie păstrat în bătaia directă a razelor solare sau a surselor de căldură. Pe perioada iernii, bradul nu trebuie să fie udat prea des, deoarece se află în repaus vegetativ. În zilele călduroase însă, trebuie udat zilnic. Totuşi, apa în exces este dăunătoare, aşa că trebuie evitată umezeala. Ghiveciul trebuie aşezat într-o cameră răcoroasă, dar care dispune şi de lumină naturală, cel puţin şapte, opt ore pe zi. Nu păstra bradul mai mult de o lună de zile în casă, pentru că nu va rezista.
Ghiveciul trebuie mutat afară sau dacă există posibilitatea de a replanta bradul în grădină.
Cum se plantează un brad în ghiveci
În cazul în care vrei să plantezi singur bradul în ghiveci, trebuie să ştii câteva lucruri importante. Puietul are nevoie de un ghiveci generos, pentru că atât rădăcina, cât şi planta în sine se vor dezvolta destul de repede şi au nevoie de spaţiu.
Trebuie să foloseşti un pământ afânat, dar care să nu conţină foarte mulţi nutrienţi. Asigură un drenaj bun al apei, pentru că rădăcina poate putrezi dacă apa stagnează o perioadă mai lungă de timp în jurul ei. După ce trece perioada de repaus, replantează bradul afară sau mută ghiveciul într-un spaţiu deschis.
Mii de oameni s-au înghesuit zilele trecute să vadă planta urât mirositoare care înflorește o dată la zece ani! „Florea-cadavru” rămâne deschisă doar 48 de ore!