Toţi cei care vor să obţină permisul auto sau să îl reînnoiască au nevoie de fişa medicală obligatorie. Aceasta se obţine de la o unitate medicală autorizată, care are contract cu Casa Naţională de Asigurări, din care rezultă că solicitanții unui permis auto sunt apți din punct de vedere medical pentru a conduce autovehicule.
Fişa medicală este obligatorie pentru persoanele care doresc să urmeze cursurile școlilor de șoferi, pentru cei cărora le-a expirat valabilitatea permisului de conducere, dar şi pentru persoanele care au permisul anulat sau suspendat. Nu este obligatorie atunci când atunci când permisul a fost pierdut, a fost furat, s-a deteriorat sau dacă titularul permisului și-a schimbat numele.
Pentru a obţine avizul medical, ai nevoie de un act de identitate şi de fișa de școlarizare, dacă aceasta există. Persoanele care au peste 60 de ani trebuie să prezinte o adeverință de la medicul de familie cu evidența bolilor cronice. De asemenea, aveţi nevoie de o scrisoare medicală de la medicul diabetolog sau cardiolog, în care să fie trecute diagnosticul, tratamentul şi recomandarea dacă solicitantul este apt pentru a conduce (în cazul bolnavilor de diabet sau de inimă).
După ce documentele aau fost pregătite, la cabinetul medical autorizat vei efectua următoarele consultaţii: oftalmologie, ORL, ortopedie, medicină internă, neurologie, psihiatrie, pneumologie (doar pentru grupa II – conducători auto ai autovehiculelor din categoriile C, CE, C1, C1E, D, DE, D1 şi D1E) şi aviz psihologic.
După consultaţiile medicale, fişa se eliberează pe loc, iar toate consultaţiile se fac în aceeaşi zi. Fişa medicală auto este valabilă un an de la data înregistrării.
În cazul în care permisului auto i-a expirat valabilitatea, a fost anulat sau suspendat, este de asemenea necesar să obţineţi fişa medicală obligatorie, urmând aceiaşi paşi, ca pentru obţinerea unui permis nou de conducere.