- Aiud 95.2
- Alba-Iulia 99.7
- Bacău 88.8
- Bârlad 104.9
- Bistrița 97.3
- Botoșani 91.1
- Brașov 91.9
- București 88.0
- Buzău 96.7
- Câmpeni 96.2
- Câmpina 88.6
- Cluj-Napoca 101.5
- Constanța 96.9
- Craiova 92.0
- Focșani 95.3
- Piatra Neamț 102.3
- Ploiești 88.3
- Râșnov 104.5
- Sibiu 88.4
- Sinaia 103.6
- Tg. Mureș 106.4
- Timișoara 93.9
- Tulcea 91.4
Limba română poate pune multe persoane într-o adevărată încurcătură, mai ales când vine vorba de pluralul anumitor cuvinte. Așa se întâmplă și în cazul cuvântului „ciocolată”, al cărui plural a fost amplu dezbătut de-a lungul timpului, astfel că unele persoane nu își mai dau seama cum se spune corect: ciocolate sau ciocolăți. Iată cum poți evita una dintre cele mai frecvente greșeli făcute de români.
Citește și: Cum se scrie corect: El crează sau creează?
Care este pluralul cuvântului "ciocolată"?
Cuvântul „ciocolată” a dat naștere multor controverse de-a lungul timpului, deoarece se pare că nu mulți știu care este forma corectă pentru plural. Deși unele persoane ar putea fi tentate să spună „ciocolăți”, această variantă este greșită. Varianta corectă este „ciocolate”, iar forma de genitiv-dativ, care se formează de la cea de plural este „ciocolatei”, nu „ciocolății”.
Forma „ciocolăți” este învechită, astfel că românii ar trebui să o evite și să folosească varianta corectă, mai exact „ciocolate”.
Citește și: Cum se zice corect: serviciu sau servici?
Cum poți să faci cea mai bună ciocolată acasă?
Ciocolata este un aliment extrem de apreciat, ce este servit, de obicei, sub formă de tabletă, praline, înghețată sau alte produse de cofetărie.
Ciocolata a apărut în urmă cu mulți ani, în zona Mexicului, pe vremea când boabele de cacao erau păstrate fie ca monede valoroase, fie pentru a prepara diferite băuturi. În prezent, există numeroase tipuri de ciocolată, pentru toate gusturile, însă acest desert poate fi preparat foarte simplu și acasă.Ingrediente: 400 g lapte praf, 100 g cacao, 400 g zahar, 200 ml apa, 200 g unt, 50 g alune (optional), 50 g nuci (optional), 50 g fisctic (optional), 50 g stafide (optional).
Modul de preparare: Pentru început se cerne laptele praf, peste care se pune cacao. Separat se pregătește siropul, din zahăr și apă, care se fierbe la foc mare pentru aproximativ 5 minute. Ulterior, se daugă untul, se oprește focul și se amestecă până când acesta se topește în totalitate. În siropul obținut se pune treptat cantitatea de cacao cu laptele praf. La final se pune și amestecul de nuci, fistic și stafide. Amestecul obținut se pune într-o tavă tapetată cu hârtie de copt, iar ulterior se pune la frigider pentru câteva ore sau până când se întărește complet.