Limba română poate pune multe persoane într-o adevărată încurcătură, mai ales când vine vorba de pluralul anumitor cuvinte. Așa se întâmplă și în cazul cuvântului „ciocolată”, al cărui plural a fost amplu dezbătut de-a lungul timpului, astfel că unele persoane nu își mai dau seama cum se spune corect: ciocolate sau ciocolăți.
Citește și: Cum se scrie corect: El crează sau creează?
Cuvântul „ciocolată” a dat naștere multor controverse de-a lungul timpului, deoarece se pare că nu mulți știu care este forma corectă pentru plural. Deși unele persoane ar putea fi tentate să spună „ciocolăți”, această variantă este greșită.
Forma „ciocolăți” este învechită, astfel că românii ar trebui să o evite și să folosească varianta corectă, mai exact „ciocolate”. La fel stau lucrurile și în cazul cuvintelor cravată, salată și înghețată. Pentru acestea, formele corecte sunt cravate, salate și înghețate.
Citește și: Cum se zice corect: serviciu sau servici?
Ciocolata este un aliment extrem de apreciat, ce este servit, de obicei, sub formă de tabletă, praline, înghețată sau alte produse de cofetărie. Ciocolata a apărut în urmă cu mulți ani, în zona Mexicului, pe vremea când boabele de cacao erau păstrate fie ca monede valoroase, fie pentru a prepara diferite băuturi. În prezent, există numeroase tipuri de ciocolată, pentru toate gusturile, însă acest desert poate fi preparat foarte simplu și acasă.
Ingrediente: 400 g lapte praf, 100 g cacao, 400 g zahar, 200 ml apa, 200 g unt, 50 g alune (optional), 50 g nuci (optional), 50 g fisctic (optional), 50 g stafide (optional). Modul de preparare: Pentru început se cerne laptele praf, peste care se pune cacao. Separat se pregătește siropul, din zahăr și apă, care se fierbe la foc mare pentru aproximativ 5 minute. Ulterior, se daugă untul, se oprește focul și se amestecă până când acesta se topește în totalitate. În siropul obținut se pune treptat cantitatea de cacao cu laptele praf. La final se pune și amestecul de nuci, fistic și stafide. Amestecul obținut se pune într-o tavă tapetată cu hârtie de copt, iar ulterior se pune la frigider pentru câteva ore sau până când se întărește complet.