- Aiud 95.2
- Alba-Iulia 99.7
- Bacău 88.8
- Bârlad 104.9
- Bistrița 97.3
- Botoșani 91.1
- Brașov 91.9
- București 88.0
- Buzău 96.7
- Câmpeni 96.2
- Câmpina 88.6
- Cluj-Napoca 101.5
- Constanța 96.9
- Craiova 92.0
- Focșani 95.3
- Piatra Neamț 102.3
- Ploiești 88.3
- Râșnov 104.5
- Sibiu 88.4
- Sinaia 103.6
- Tg. Mureș 106.4
- Timișoara 93.9
- Tulcea 91.4
Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a anunțat prognoza meteo pentru luna mai și preconizează temperaturi mai ridicate decât media și variații ale precipitațiilor pe întreg teritoriul țării.
Cum va fi vremea în luna mai
Meteorologii ANM anunță o creștere a temperaturilor în toată țara începând cu jumătatea lunii mai, cu valori ușor peste medii în majoritatea regiunilor. Această tendință va începe în prima săptămână analizată, 6-13 mai 2024, când vestul țării va înregistra temperaturi mai ridicate decât în mod obișnuit.
Pentru săptămâna 13-20 mai, temperaturile medii vor rămâne ușor mai ridicate decât cele normale în cea mai mare parte a țării.
În săptămâna 20-27 mai, temperatura medie a aerului va continua să fie ușor peste valorile obișnuite pentru această perioadă în majoritatea regiunilor, iar cantitățile de precipitații vor fi, în general, apropiate de cele normale.
Ultima săptămână a lunii mai, 27 mai-3 iunie, va aduce și ea temperaturi ușor peste normele climatologice, cu un regim pluviometric general apropiat de cel normal pentru acest interval, în toate regiunile.
Temperaturi peste medie și precipitații variabile
Meteorologii descriu luna mai ca o perioadă de instabilitate atmosferică accentuată, influențată de creșterea temperaturilor. Această lună aduce un amestec de zile însorite și calde, unele atingând chiar pragul caniculei, alternând cu zile reci și ploioase, când precipitațiile pot avea caracter torențial.
Datorită unei circulații atmosferice meridionale dinamice, se pot înregistra schimbări bruște de vreme. Advecțiile de mase de aer polar pot scădea temperaturile sub limita de îngheț și pot aduce fenomene de ninsoare și viscol în zonele montane, în timp ce masele de aer tropical pot provoca valuri de căldură, semnând astfel primele episoade caniculare ale anului. "Luna mai se caracterizează, în general, printr-o creştere a instabilităţii atmosferice, pe fondul creşterii temperaturii. În această lună, perioade cu zilele însorite şi calde (uneori caniculare)alternează cu perioade cu zile reci şi ploioase, iar ploile au adesea caracter torenţial.Citește și: Fazele lunii în mai 2024: Când avem Lună Nouă și Lună Plină?