Close sidebar
Actualitate

Cutremur semnificativ de magnitudinea 4,4 grade, în România. În ce zone s-a resimțit seismul

Cutremur mare în România [Sursa foto: Facebook]

Un cutremur semnificativ a avut loc joi, în România, anunță Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului.


In articol:

Joi după-amiază, un cutremur cu magnitudinea de 4,4 grade a zguduit zona seismică Vrancea, potrivit Institutului Național pentru Fizica Pământului. Acest seism este cel mai puternic înregistrat în România în acest an.

Cutremur mare joi, în România

Joi, 1 august 2024, la ora 15:09:01 (ora locală a României), un seismul de magnitudine ml 4,4 s-a produs la o adâncime de 128,8 de kilometri în zona seismică Vrancea, unul dintre cele

mai active focare seismice din Europa. Deși magnitudinea nu a fost extrem de mare, adâncimea la care s-a produs cutremurul a făcut ca acesta să fie resimțit pe o arie largă. Cutremurul s-a produs în apropierea următoarelor orașe: 38km V de Focsani, 55km N de Buzau, 75km E de Sfantu-Gheorghe, 85km E de Brasov, 93km NE de Ploiesti, 99km SV de Barlad. Zona seismică Vrancea este cunoscută pentru activitatea sa intensă, fiind responsabilă pentru majoritatea cutremurelor semnificative din România.
Cutremurele din această zonă pot avea impact major datorită adâncimii și magnitudinii lor. Evenimentele seismice din Vrancea sunt monitorizate constant de Institutul Național pentru Fizica Pământului, care furnizează date esențiale pentru gestionarea și prevenirea riscurilor seismice. Cutremurul de 4,4 grade din Vrancea, înregistrat pe 1 august 2024, reprezintă cel mai puternic seism al anului în România. Deși nu a provocat pagube majore, acesta subliniază importanța vigilentei și a pregătirii constante pentru astfel de fenomene. Monitorizarea continuă și măsurile de prevenire rămân esențiale pentru protejarea populației și a infrastructurii în fața riscurilor seismice.

Unde s-a produs seismul
Unde s-a produs seismul[Sursa foto: Facebook]

Citește și: A fost retras proiectul care prevede ca pasagerii cu gripă sau alte boli vizibile să nu poată călători cu trenul: "Abuzuri grave din partea angajaților CFR"

Ce să faci în caz de cutremur

În cazul unui cutremur, este esențial să rămâi calm și să nu intri în panică. Gândește clar și acționează rapid pentru a te proteja.

Adăpostește-te sub o masă sau un birou solid. Dacă nu ai acces la mobilier robust, stai lângă un perete interior departe de ferestre, oglinzi sau obiecte suspendate. Protejează-ți capul și gâtul folosind brațele. Evită ferestrele și ușile de sticlă, deoarece acestea se pot sparge și provoca răni. Nu folosi liftul, deoarece acesta poate să se blocheze în cazul unei avarii. Dacă te afli în exterior, stai departe de clădiri, copaci și cabluri electrice și găsește un loc deschis și sigur. Dacă ești în mașină, oprește-te într-un loc sigur și rămâi în mașină până ce trece cutremurul. După cutremur, verifică dacă sunt răniți și ajută-i pe cei aflați în nevoie. Verifică eventualele scurgeri de gaz sau apă și, dacă simți miros de gaz, închide valva principală și ieși afară. Fii pregătit pentru replici, deoarece uneori, după cutremur, pot urma alte șocuri. Adăpostește-te din nou dacă este necesar. Este important să acționezi rapid, să rămâi calm și să protejezi atât pe tine cât și pe cei din jurul tău.

Citește și: Cutremure în lanț în România. Ce magnitudine au înregistrat