De ce a murit, de fapt, Adrian Iovan. Romanița Iovan rupe tăcerea la 10 ani de la tragedia din Apuseni: ”E important să citești foarte bine certificatul de deces”
Romanița Iovan, parastas în Munții Apuseni pentru Adrian Iovan
[Sursa foto: Instagram Romanița Iovan]
Au trecut 10 ani de la tragedia din Apuseni, iar rudele celor decedați încă își plâng morții și așteaptă ca vinovații să raspundă.
S-a împlinit un deceniu de la accidentul aviatic care s-a produs în Munţii Apuseni, în urma căruia pilotul Adrian Iovan şi studenta Aurelia Ion şi-au pierdut viaţa. Tragedia s-a produs la 20 ianuarie 2014, atunci un avion de mici dimensiuni, care transporta o echipă medicală, s-a prăbuşit în zona vârfului Petreasa, la limita dintre judeţele Cluj şi Alba. Aeronava aparţinea Agenţiei Naţionale de Transplant şi la Oradea, unde urma să preleveze ficatul de la un donator care suferise un accident vascular cerebral.
Salvarea victimelor accidentului s-a desfăşurat cu întârziere și ulterior au ieșit la iveală o serie de deficienţe ale sistemului naţional responsabil de gestiunea unor situaţii de urgenţă. Rudele celor decedați încă își plâng morții și așteaptă ca vinovații să raspundă, dar din păcate dosarul a fost clasat.
De ce a murit, de fapt, Adrian Iovan
Romanița Iovan a mers ca în fiecare an la locul accidentului aviatic pentru a-și comemora soțul, alături de fiul ei, Albert.
Ea susține că moartea fostul ei soț ar fi fost cauzată din cauza frigului, conform certificatului de deces, și nu din cauza leziunilor suferite în urma impactului. Reamintim că epava avionului şi victimele au fost găsite de trei localnici, după căutări care au durat aproximativ cinci ore şi la care au participat pompieri salvatori, jandarmi montani, poliţişti, salvamontişti, angajaţi ai Parcului Naţional Munţii Apuseni şi localnici. „Sper în continuare că dacă s-ar întâmpla a doua oară ce s-a întâmplat acum zece ani, să se intervină altfel.
Sunt încă foarte multe semne de întrebare la care încă nu avem răspuns. Și au trecut zece ani de atunci. Eu am certificatul de deces al lui Adrian. El a murit de frig. Aura din câte știu avea deja o problemă cauzatoare de moarte, avea cervicala terminată pentru că nu a avut centură de siguranță. Adrian putea fi salvat, loviturile în organe, în momentul în care bordul avionului l-a lovit în stomac, nu erau cauzatoare de moarte.
E important să citești foarte bine certificatul de deces. Eu l-am citit bine iar Adrian a murit de frig.”, a dezvăluit Romanița Iovan, la Antena 3.
Rudele celor decedați în tragedia de la Apuseni încă își plâng morții și așteaptă ca vinovații să raspundă.
În urma accidentului aviatic, secretarul de stat din Ministerul de Interne de atunci Constantin Chiper a fost demis, în timp ce directorul general şi directorul de operaţiuni ai ROMATSA au demisionat. Ion Burlui a demisionat de la conducerea Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă. Fostul ministru liberal de Interne Radu Stroe, cel care declara că la MAI nu s-a organizat celulă de criză şi că regretă că tragedia a avut loc în mandatul său a demisionat și el atunci. Tragedia de la Apuseni a spus la iveală deficienţe în sistemul naţional de a gestiona situaţii de urgenţă şi comunicarea defectuoasă între instituţiile statului ce ar fi trebuit să se implice în misiunea de salvare, în anul 2018 dosarul accidentului aviatic din Apuseni a fost clasat.