Close sidebar
Stiri

De ce eclipsele de lună au loc doar când este Lună Plină?

Cum se formează eclipsele de lună? [Sursa foto: PixaBay]

Pasionații de astronomie din întreaga lume abia așteaptă să urmărească eclipsele de lună. Iată în ce condiții au loc aceste fenomene spectaculoase.


In articol:

Eclipsele de lună sunt unele dintre cele mai spectaculoase fenomene astronomice, dar și astrologice, deoarece influențează puternic nativii din zodiac. Ultima eclipsă totală de lună a avut loc pe data de 8 noiembrie 2022, iar următoarea va avea loc pe data de 28 octombrie 2023, de data acesta fiind parțială.

Eclipsele de Lună au loc numai atunci când este Lună Plină, în momentul în care aceasta trece prin umbra Pământului. Iată tot ce trebuie să știi despre eclipsele de lună. 

Citește și: Ora de iarnă 2023: Urmează cea mai lungă noapte din an! Ziua de duminică, 29 octombrie, va avea 25 de ore

De ce eclipsele de lună au loc doar când este Lună Plină?
De ce eclipsele de lună au loc doar când este Lună Plină?[Sursa foto: PixaBay]

Cum se formează eclipsele de lună?

Pentru ca eclipsa de lună să aibă loc, Soarele, Luna și planeta Pământ trebuie să fie orientate aproximativ pe aceeași direcție. Având în vedere că Pământul este un corp opac iluminat de Soare, care proiectează în urma sa un con de umbră și unul de penumbră, luna, care nici ea nu are lumină proprie, nu mai este luminată atunci când ajunge să fie acoperită de umbra planetei noaste fie total, fie parțial, astfel că se formează eclipsele.

Eclipsele de lună pot fi totale și parțiale. În cazul eclipselor totale, Luna intră în întregime în conul de umbră al Pământului, în timp ce în cazul unei eclipse parțiale se poate observa numai o parte a acesteia tăiată de umbra planetei noastre. 

De ce eclipsele de lună au loc doar când este Lună Plină?
Următoarea eclipsă de lună va avea loc pe 28 octombrie 2023[Sursa foto: freepik]

Având în vedere că luna are o înclinare medie de 5°9′ față de orbita Pământului, eclipsele nu pot avea loc fără ca luna să se afle în faza de Lună Plină, în opoziție cu Soarele, și fără ca poziția sa pe orbită să fie situată în preajma liniei de intersecție a planului orbitei sale cu cel al orbitei Pământului.

Traversarea conului de umbră al Pământului durează cel mult două ore, timp în care luna nu este invizibilă, ci capătă o culoare de roșu închis, datorită razelor refractate de atmosfera terestră. 

Citește și: Motivul pentru care nu este bine să asculți colinde înainte de luna decembrie

Ce înseamnă faza de Lună Plină?

Luna are o mișcare de rotație în jurul Pământului, pe o orbită aproape circulară, în 27,3 zile. Această perioadă se numește perioada siderală, iar în funcție de unghiul sub care vedem regiunea iluminată de soare, Luna are diferite faze. Iată care sunt acestea: 

Citește și: Pe ce dată se sărbătoresc Sf. Mihail și Gavril în 2023? Mesaje, urări și felicitări pentru cei care își serbează onomastica?

De ce eclipsele de lună au loc doar când este Lună Plină?
Ce înseamnă faza de Lună Plină?[Sursa foto: freepik]

Următoarea eclipsă de lună va avea loc pe data de 28 octombrie 2023

La finalul lunii octombrie 2023, mai exact pe data de 28, va avea loc un fenomen astronomic inedit, Eclipsa parțială de lună. În noaptea de 28 spre 29 octombrie, pasionații de astfel de fenomene pot vedea o parte a lunii tăiată de umbra pământului. În timpul acestui fenomen, Luna se va afla în constelația Aries, fiind însoțită de planeta Jupiter, care se va afla la stânga ei. Eclipsa de lună din 28 noiembrie nu este doar un eveniment astronomic important, ci și unul astrologic, deoarece va aduce schimbări în viața tuturor nativilor. 

Potrivit site-ului Observatorului Astronomic „Amiral Vasile Urseanu”, fenomenul va începe la ora 21:02, odată cu intrarea lunii în penumbră, la două ore după ce a răsărit. Maximul se va produce la ora 23:14, când Luna va fi total în penumbră și aproximativ 7% în umbra Pământului. În acel moment Luna se va afla sus pe cer, înspre sud-est. Eclipsa parțială de lună va fi vizibilă și în mare parte din Africa, în Orientul Mijlociu și în Asia.