- Aiud 95.2
- Alba-Iulia 99.7
- Bacău 88.8
- Bârlad 104.9
- Bistrița 97.3
- Botoșani 91.1
- Brașov 91.9
- București 88.0
- Buzău 96.7
- Câmpeni 96.2
- Câmpina 88.6
- Cluj-Napoca 101.5
- Constanța 96.9
- Craiova 92.0
- Focșani 95.3
- Piatra Neamț 102.3
- Ploiești 88.3
- Râșnov 104.5
- Sibiu 88.4
- Sinaia 103.6
- Tg. Mureș 106.4
- Timișoara 93.9
- Tulcea 91.4
De ce este bine să păstrezi cu sfințenie salcia pe care o aduci în ziua de Florii de la biserică. Uite ce efecte tămăduitoare au crenguțele binecuvântate în lăcașul sfânt

Pe data de 13 aprilie 2025 va avea loc una dintre cele mai importante sărbători din Postul Paștelui. Creștinii vor prăznui Floriile sau Intrarea Domnului în Ierusalim, iar cu această ocazie vor avea grijă să respecte mai multe tradiții și obiceiuri. Multe dintre ele sunt legate de crenguțele de salcie, care se duc la biserică spre a fi binecuvântate de preoți. Acestea capătă puteri tămăduitoare și trebuie să fie păstrate cu sfințenie în casele credincioșilor, chiar și după ce se usucă. Iată care este motivul.

Motivul pentru care este bine să păstrezi crenguțele de salcie sfințite la biserică de Florii
Creștinii sărbătoresc Floriile pe 13 aprilie în 2025, amintindu-și cu această ocazie de Intrarea triumfală a lui Iisus Hristos în Ierusalim, călare pe un asin și fiind înconjurat de cei 12 apostoli.
De Florii, credincioșii obișnuiesc să ducă la biserică crenguțe de salcie pentru a fi sfințite de preoți. Se spune că acestea capătă, astfel, puteri tămăduitoare. Ulterior, crenguțele se duc acasă și se pun la icoane pentru ca locuința și familia să fie ocrotite de necazuri, boli, dezastre naturale sau alte nenorociri. De asemenea, alți credincioși aleg să le ducă la morminte pentru a le vesti celor care au trecut la cele veșnice că urmează să aibă loc Învierea Domnului.
În trecut, oamenii de la sate își încingeau mijlocul cu salcia sfințită pentru a scăpa de dureri. În plus, ei puneau crenguțele în pomii fructiferi pentru rod bogat sau la stupi pentru ca albinele să fie binecuvântate. O altă tradiție veche arată că cei mici trebuie să fie loviți ușor cu salcia sfințită pentru a fi sănătoși și sprinteni tot anul.Având în vedere efectele tămăduitoare ale salciei și sfințenia ei, aceasta trebuie să fie păstrată în casele credincioșilor chiar și după Florii.

Tradiții și obiceiuri de Intrarea Domnului în Ierusalim
Românii au grijă să respecte mai multe tradiții și obiceiuri de Florii. Ei au dezlegare la pește, astfel că acest aliment nu le lipsește de pe mesele festive. Credincioșii pleacă în pelerinaje sau pur și simplu merg la bisericile din apropiere pentru a participa la slujbele religioase din această zi sfântă. Cei care se împărtășesc de Intrarea Domnului în Ierusalim au șansa să-și îndeplinească o dorință. Gospodinele pregătesc plăcinte, pe care le dau de pomană oamenilor nevoiași, copiilor și bătrânilor. În săptămâna în care au loc Floriile, ele obișnuiesc să facă o curățenie generală în case. Începând din seara Floriilor, în biserici vor avea loc slujbe speciale, numite denii, care amintesc de patimile lui Iisus Hristos, de la Intrarea în Ierusalim până la Învierea Sa.
Credincioșii nu au voie să muncească sub nicio formă de Florii. Aceștia nu au voie să spele haine, să coasă sau să măture prin case. De asemenea, nu e bine să planteze pomi sau flori, deoarece se spune că acestea se vor usca în scurt timp. Românii nu au voie nici să se spele pe cap, deoarece riscă să încărunțească prea devreme. Ei trebuie să evite certurile cu cei din jur, dar și să împrumute bani.