Dragobetele, Ziua Îndrăgostiților în varianta românească, se sărbătorește în fiecare an pe data de 24 februarie. Această sărbătoare are o mare însemnătate pentru români, care țin cont de tradițiile și obiceiurile ce îi sunt asociate, pentru a avea noroc în dragoste tot anul.
Citește și: Dragobete 2024: Pe ce dată se sărbătorește ziua iubirii la români? Tradiții și obiceiuri
Potrivit tradiției, fetele și băieții primesc haine noi în ziua de Dragobete și merg voioși spre pădure pentru a aduna primele flori ale primăverii, pe care le așezau la icoane și le foloseau în farmecele de dragoste. În jurul prânzului, aceștia se întorceau în sat, fetele fiind alergate de băieți pentru a le fura o sărutare.
Tinerele necăsătorite este bine să strângă „zăpada zânelor”, adică zăpada rămasă pe alocuri, deoarece se crede că apa rezultată în urma topirii ar avea puteri magice, iar odată ce se vor spăla cu ea pe față, fetele vor deveni mai cuceritoare. Cei ce se sărută pe 24 februarie vor avea noroc în dragoste tot anul, iar relația lor va rezista mulți ani.
În unele zone ale țării, fetele își pun busuioc sub pernă pentru a-și visa ursitul. Chiar dacă această tradiție este asociată zilei de 6 ianuarie, când este Boboteaza, în unele zone a fost preluată și de Dragobete, deoarece se crede că dacă tinerele îl vor visa pe cel cu care doresc să se căsătorească, le va fi mai ușor să îl cucerească.
Pe data de 24 februarie, tinerii se strâng în jurul focului sau în locuri pitorești, unde își leagă destinele și își promit să se iubească și să se respecte pe viață. Când este vremea bună, aceștia obișnuiesc să adune flori și să petreacă timp în natură, însă atunci când plouă, se strâng într-o casă, petrec și joacă diferite jocuri.
Dragobetele este însoțit de o mulțime de tradiții și obiceiuri care au fost transmise din generație în generație și se spune că cei care nu țin cont de această sărbătoare riscă să nu aibă noroc în dragoste pe tot parcursul anului. De asemenea, pe data de 24 februarie nu este bine să te cerți cu partenerul, deoarece se crede că relația voastră va fi pusă la grea încercare în următoarele luni și veți avea parte numai de ghinion. Mai mult chiar, lacrimile vărsate în această zi aduc amărăciune pe tot parcursul anului, astfel că trebuie să ne ferim de acestea, precum și de alte supărări.
Tradiția spune că de Dragobete nu trebuie să fii singur, deoarece așa vei rămâne tot anul. Tinerii sunt încurajați să petreacă ziua alături de persoane de sex opus pentru a atrage dragostea în viața lor. Pentru că sărbătoarea este și una a renașterii naturii, pe 24 februarie nu se sacrifică și nici nu se cumpără animale. De Dragobete, nu este bine să speli, să cărpești sau să coși, astfel că gospodinele trebuie să evite aceste treburi.