• Aiud 95.2
  • Alba-Iulia 99.7
  • Bacău 88.8
  • Bârlad 104.9
  • Bistrița 97.3
  • Botoșani 91.1
  • Brașov 91.9
  • București 88.0
  • Buzău 96.7
  • Câmpeni 96.2
  • Câmpina 88.6
  • Cluj-Napoca 101.5
  • Constanța 96.9
  • Craiova 92.0
  • Focșani 95.3
  • Piatra Neamț 102.3
  • Ploiești 88.3
  • Râșnov 104.5
  • Sibiu 88.4
  • Sinaia 103.6
  • Tg. Mureș 106.4
  • Timișoara 93.9
  • Tulcea 91.4
Stiri

Decizia TAS. Ana Maria Bărbosu a câștigat medalia de bronz la Jocurile Olimpice de la Paris. Românca revine pe podiumul olimpic la sol

Ana Maria Bărbosu a câștigat medalia de bronz la Jocurile Olimpice de la Paris
Ana Maria Bărbosu a [Sursa foto: Facebook/ Comitetul Olimpic și Sportiv Român, colaj Radio Impuls]
Ana Maria Bărbosu a câștigat medalia de bronz la Jocurile Olimpice de la Paris în urma audierilor de la TAS.

Ieri au avut loc audierile la TAS în cazul gimnastelor Ana Maria Bărbosu și Sabrina Voinea. Sportivele au contestat rezultatele finalei din proba de sol, de la Jocurile Olimpice de la Paris. În urma deciziei de la TAS, Ana Maria Bărbosu ar trebui să primească medalia de bronz. Gimnastei nu i-a venit să creadă în momentul în care a aflat această veste și a savurat din plin succesul. Ana Maria Bărbosu a declarat faptul că abia așteaptă să primească medalia și le-a mulțumit persoanelor care i-au fost alături în acest demers.

În urma deciziei TAS, Ana Maria Bărbosu încheie pe 3, cu 13,700, Sabrina Maneca-Voinea ocupă locul 4, cu 13,700, iar americanca Jordan Chiles va ocupa locul 5, cu 13,666.

După audierile de la TAS, s-a constatat că Chiles a depus contestația peste termenul de un minut prevăzut de art. 8.5 din Regulamentul Tehnic FIG și este determinată ca fiind fără efect, fiindu-i luată astfel medalia de bronz și dată româncei, care se întoarce pe podium.

După anunțul TAS, avocatul celor două românce, Sabin Gherdan, a anunțat că de acum înainte procedeul este foarte simplu, iar în scurt timp sportiva noastră își va primi medalia care i se cuvenea.

"Este foarte simplă procedura, deoarece entitatea care acordă aceste medalii este Federația Internațională de Gimnastică. Ea transmite clasamentul final către Comitetul Internațional Olimpic. Ca atare a transmiterii acestui clasament, cum a fost menționat prin dispozitivul hotărârii, sportiva noastră urmează să primească medalia de bronz.

Vom lua legătura cu FIG. Avem o conexiune directă cu avocatul acestora și vom vedea care sunt pașii. Din păcate nu am obținut o soluție in integralitate benefică pentru ambele sportive ale noastre.(...) Cu toate acestea, este o decizie istorică. Este prima oară când o medalie este retrasă unei sportive prin intermediul unei hotărâri TAS. Prin această hotărâre am reușit să doborâm o jurisprudență constantă a TAS de la Lausanne", a spus avocatul româncelor, la Euronews.

Ana Maria Bărbosu a câștigat medalia de bronz la Jocurile Olimpice de la Paris
Ana Maria Bărbosu [Sursa foto: Facebook/ Comitetul Olimpic și Sportiv Român]

Citește și: Cine este și cu ce se ocupă Yusuf Dikec, turcul care a câștigat medalia de argint la Jocurile Olimpice de la Paris? A fost comparat cu un asasin profesionist

Clasamentul finalei de la sol:

  1. Rebeca Andrade (Brazilia) 14,166
  2. Simone Biles (SUA) 14,133
  3. Ana Maria Bărbosu (România) 13,700
  4. Sabrina Maneca-Voinea (România) 13,700
  5. Jordan Chiles (SUA) 13,666
  6. Alice D'Amato (Italia) 13,600
  7. Rina Kishi (Japonia) 13,166
  8. Yushan Ou (China) 13,000
  9. Manila Esposito (Italia) 12,1

România are așadar 9 medalii câștigate la Jocurile Olimpice 2024:

3 de aur- David Popovici (înot, 200 m liber), Andrei Cornea, Marian Enache (canotaj, dublu vâsle) și Adriana Adam, Roxana Anghel, Amalia Bereș, Ancuța Bodnar, Maria Lehaci, Victoria Petreanu, Simona Radiș, Maria Rusu, Ioana Vrînceanu (canotaj, 8 rame cu cârmaci)

4 de argint- Ancuța Bodnar, Simona Radiș (canotaj, dublu vâsle), Roxana Anghel, Ioana Vrînceanu (canotaj, dublu rame), Ionela Cozmiuc, Gianina van Groningen (canotaj, dublu vâsle categoria ușoară), Mihaela Cambei (haltere, 49 kg)

2 de bronz- David Popovici (înot, 100 m liber) și Ana Maria Bărbosu (gimnastică, sol).

 medalii câștigate la Jocurile Olimpice 2024
medalii câștigate la Jocurile Olimpice 2024[Sursa foto: Facebook/ Comitetul Olimpic și Sportiv Român]

Comunicatul oficial:

Federația Română de Gimnastică, reprezentată de societatea de avocatura specializata in dreptul sportului, Gherdan si Asociatii SCA, prin avocatul coordonator Sabin Gherdan și avocații Călina Tejan și Raul Ștefan Celmare, după un efort colectiv de cinci zile și patru nopți, vă comunică dispozitivele ședinței TAS în speța:

FRG, Bărbosu, vs. Federația Internațională de Gimnastică:

1.⁠ ⁠Cererea înregistrată de către Ana Maria Bărbosu este parțial admisă.

2.⁠ ⁠⁠Contestația formulată de către Jordan Chiles a fost depusă peste termenul de 1 minut prevăzut de art. 8.5 din Regulamentul Tehnic FIG și este determinată ca fiind fără efect.

3.⁠ ⁠⁠Scorul inițial de 13.666 acordat atletei Jordan Chiles in finală este reinstituit.

4.⁠ ⁠⁠Federația Internațională de Gimnastică va determina clasamentul finalei și va acorda medaliile în concordanță cu decizia de mai sus.

5.⁠ ⁠⁠Alte solicitări sunt respinse

FRG, Voinea, vs. Federația Internațională de Gimnastică:

1.⁠ ⁠Cererea înregistrată de FRG și Sabrina Maneca Voinea este respinsă.

Ca urmare a acestei decizii, Ana Maria Bărbosu obține medalia de bronz în timp ce Sabrina Maneca Voinea încheie competiția pe locul 4.

Felicitări ambelor noastre gimnaste pentru rezultatul deosebit obținut la Jocurile Olimpice de la Paris!”, a declarat avocatul Sabin Gherdan.

Citește și: Sabrina Voinea, despre cum a început să practice gimnastica. Sportiva nu vrea să se retragă: "N-am avut nicio ieșire din covor și îmi doresc foarte mult să mi se dea dreptate"