Formularul 212, cunoscut drept declarația unică, reprezintă un document ce trebuie să fie depus anual de către persoanele fizice care obțin venituri din activități independente sau din diverse investiții și datorează impozit pe venit și contribuții sociale. Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) a anunțat o serie de modificări în ceea ce privește completarea și depunerea declarației pentru anul 2025. Iată care sunt acestea.
Declarația unică va fi depusă de persoanele care în anul 2024 au obținut venituri/pierderi din România sau/şi din străinătate individual sau într-o formă de asociere și care datorează impozit pe venit şi contribuţii sociale obligatorii.
„Declaraţia se completează pe surse şi categorii de venit, de către contribuabil saude către împuternicitul/curatorul fiscal al acestuia, desemnat potrivit dispoziţiilor Codului de procedură fiscală, înscriind corect, complet şi cu bună-credinţă informaţiile prevăzutede formular, corespunzătoare situaţiei fiscale a contribuabilului”, anunță ANAF.
Persoanele care obțin venituri din mai multe surse sau categorii de venit vor completa câte o secţiune pentru fiecare dintre ele, iar acolo unde este cazul și "Anexa nr..... la formularul 212 Declaraţie unică privind impozitul pe venit şi contribuţiile sociale datorate de persoanele fizice", cu excepția celor care utilizează programul de asistenţă pentru completarea şi editarea declaraţiei unice.
Din 2025, contribuabilii nu trebuie să mai depună declarația unică pentru estimarea veniturilor și a obligațiilor fiscale, pentru declararea CAS și CASS pe parcursul anului fiscal.
Printre modificări se numără și un capitol destinat celor care optează pentru plata contribuției de asigurări sociale de sănătate (CASS) în 2025. De asemenea, succesorii persoanelor decedate vor avea rubrici speciale, astfel încât să se poată ocupa de obligațiile fiscale din anii anteriori acolo unde este cazul. De asemenea, o altă modificare vizează achiziționarea aparatelor de marcat electronice fiscale. Acestea nu mai pot fi deduse din impozitul anual datorat. În plus, contribuabilii nu mai pot aloca 3,5% din impozitul anual entităților nonprofit, unităților de cult sau pentru burse private.
Pentru anul fiscal 2025, declarația unică se depune până pe data de 25 mai. De asemenea, persoanele care încep o activitate în anul curent au obligația de a depune formularul în termen de 30 de zile. Acesta poate fi depus direct la registratura organului fiscal, prin poştă sau online. În format electronic, declarația se transmite prin intermediul serviciului "Spaţiul privat virtual", disponibil pe site-ul ANAF sau prin serviciul "Depunere declaraţii", disponibil pe www.e-guvernare.ro, în baza certificatului digital calificat.