- Aiud 95.2
- Alba-Iulia 99.7
- Bacău 88.8
- Bârlad 104.9
- Bistrița 97.3
- Botoșani 91.1
- Brașov 91.9
- București 88.0
- Buzău 96.7
- Câmpeni 96.2
- Câmpina 88.6
- Cluj-Napoca 101.5
- Constanța 96.9
- Craiova 92.0
- Focșani 95.3
- Piatra Neamț 102.3
- Ploiești 88.3
- Râșnov 104.5
- Sibiu 88.4
- Sinaia 103.6
- Tg. Mureș 106.4
- Timișoara 93.9
- Tulcea 91.4
"Deshidratați, slabi și extrem de murdari". Ies la iveală informații terifiante cu privire la modul cum erau tratați bătrânii internați în azilele groazei. Vârstnicii erau la limita supraviețuirii din cauza meniului primit
Conform informațiilor transmise de un infirmier care a lucrat sub acoperire pentru DIICOT, s-a aflat ce primeau la masă persoanele internate în centrele din Voluntari și Afumați – ciorbă lungită cu apă, pâine cu margarină și câte o felie de parizer. La zile mari, bolnavii primeau paste cu pesmet și esență de vanilie, potrivit declarațiilor martorilor din rechizitoriul DIICOT. Un alt detaliu care i-a șocat pe anchetatori este că mâncarea era transportată în găleți de vopsea lavabilă.
„Când au sosit la noi, am rămas șocați de starea precară în care se aflau.
Meniul foamei servit bătrânilor de la azilele groazei
Mai mult, angajații nu țineau cont de problemele medicale ale beneficiarilor și, implicit, nici de faptul că aceștia ar fi trebuit să primească mâncare de regim, în funcție de afecțiunile de care sufereau. Infirmierul care a lucrat la centrul lui Ştefan Godei din Afumați a devenit colaborator al DIICOT cu identitate protejată. El a declarat anchetatorilor că, în dimineaţa zilei de 20 aprilie, când a ajuns acolo, una dintre angajatele centrului pregătise masa.
„Pregătise deja masa: 28 de mere ofilite, câte unul pentru fiecare pacient, 4 felii de pâine cu margarină și zacuscă, dintre care una avea o felie de drob, iar a 5-a felie de pâine era goală, pe fiecare farfurie. Era pregătită și o oală de ceai, de aproximativ 10 litri, care conținea 7 pliculețe de ceai”, conform referatului. Pe 29 iunie, după cum a dezvăluit infirmierul colaborator DIICOT, micul dejun a fost „compus din patru felii de pâine cu margarină Aro.
Citește și: Un camin de batrani este mai mult decat o simpla institutie!
Anchetatorii au interceptat și telefoanele angajaților centrului, iar anul acesta, în luna aprilie, au surprins o discuție halucinantă între Daniel Godei, fratele lui Ştefan Godei, şi unul dintre angajaţii centrului Armonia, Alexandru Cristea: „A rămas ciorbă de ce a adus ăștia astăzi, e oala cam trei sferturi, mai fierb așa niște paste, mai pun niște apă și le dau diseară tot ciorbă?”. Asta în condițiile în care Ștefan Godei încasa 5.571 de lei pentru fiecare beneficiar cazat în căminele lui, în baza contractelor semnate cu DGASPC-urile.
Aveau o strategie foarte bine pusă la punct, prin care reușeau să iasă curați la controale
Şefii şi angajaţii azilelor şi căminelor groazei fac orice pentru a scăpa basma curată şi pentru a ascunde neregulile înainte de a se trezi cu inspectorii la uşi. Se pare că angajații mutau mâncarea în garajul din curte, în timpul controalelor din partea autorităților. Alimente vechi sau stricate nu erau aruncate la gunoi, ci erau ulterior readuse în centru, ca să le fie servite.