Conform informațiilor transmise de un infirmier care a lucrat sub acoperire pentru DIICOT, s-a aflat ce primeau la masă persoanele internate în centrele din Voluntari și Afumați – ciorbă lungită cu apă, pâine cu margarină și câte o felie de parizer.
„Când au sosit la noi, am rămas șocați de starea precară în care se aflau. Ca și cum ar fi fost închiși și uitați într-un container. Deshidratați, slabi și extrem de murdari. Investigațiile medicale au depistat în două cazuri obiecte străine în stomac. Nasturi și mărgele. Probabil că de foame și-au mâncat hainele….', a declarat pentru Libertatea un cadru medical de la secția UPU SMURD din cadrul Spitalului de Urgență Floreasca.
Mai mult, angajații nu țineau cont de problemele medicale ale beneficiarilor și, implicit, nici de faptul că aceștia ar fi trebuit să primească mâncare de regim, în funcție de afecțiunile de care sufereau.
„Pregătise deja masa: 28 de mere ofilite, câte unul pentru fiecare pacient, 4 felii de pâine cu margarină și zacuscă, dintre care una avea o felie de drob, iar a 5-a felie de pâine era goală, pe fiecare farfurie. Era pregătită și o oală de ceai, de aproximativ 10 litri, care conținea 7 pliculețe de ceai”, conform referatului. Pe 29 iunie, după cum a dezvăluit infirmierul colaborator DIICOT, micul dejun a fost „compus din patru felii de pâine cu margarină Aro. Era disponibil un singur baton de parizer de cea mai slabă calitate, care trebuia porționat în așa fel încât să ajungă la cei 28 de beneficiari. De asemenea, le mai serveam 4 borcane de zacuscă, pe care trebuia să o împărțim la fel', plus ceai diluat şi neîndulcit.
Citește și: Un camin de batrani este mai mult decat o simpla institutie!
Anchetatorii au interceptat și telefoanele angajaților centrului, iar anul acesta, în luna aprilie, au surprins o discuție halucinantă între Daniel Godei, fratele lui Ştefan Godei, şi unul dintre angajaţii centrului Armonia, Alexandru Cristea: „A rămas ciorbă de ce a adus ăștia astăzi, e oala cam trei sferturi, mai fierb așa niște paste, mai pun niște apă și le dau diseară tot ciorbă?”. Asta în condițiile în care Ștefan Godei încasa 5.571 de lei pentru fiecare beneficiar cazat în căminele lui, în baza contractelor semnate cu DGASPC-urile.
Şefii şi angajaţii azilelor şi căminelor groazei fac orice pentru a scăpa basma curată şi pentru a ascunde neregulile înainte de a se trezi cu inspectorii la uşi. Se pare că angajații mutau mâncarea în garajul din curte, în timpul controalelor din partea autorităților. Alimente vechi sau stricate nu erau aruncate la gunoi, ci erau ulterior readuse în centru, ca să le fie servite.