Close sidebar
Actualitate

Detalii neştiute despre blestemul Sfintei Cuvioase Parascheva. Ce nu avem voie să facem la sfintele moaște

blestemul Sfintei Cuvioase Parascheva [Sursa foto: Captură YouTube, colaj Radio Impuls]

Puțini credincioși știu despre blestemul de sub veșmintele Sfintei Parascheva.


In articol:

Sfânta Parascheva este considerată Ocrotitoarea Moldovei și Bucovinei, fiind cea mai populară dintre toți Sfinții ale căror moaște se află în țara noastră.

A trăit în prima jumătate a veacului al XI-lea. S-a născut în Epivata, azi cunoscut cu numele de Boiados, pe țărmul Mării Marmara, în apropiere de Constantinopol. Părinții Sfintei Cuvioase Parascheva au fost oameni credincioși, de neam bun, care au crescut-o pe Cuvioasă cu frică de Dumnezeu, îndemnând-o întotdeauna să deprindă faptele bune, dar și rugăciunea, postul și milostenia. Fiind o fire foarte evlavioasă, mergea de fiecare dată când se ivea ocazia la biserica Preacuratei Născătoare de Dumnezeu, împreună cu mama sa.
La vârsta de 10 ani, auzind în biserică cuvintele: „Oricine voiește să vină după Mine, să se lepede de sine, să-și ia crucea sa și să-Mi urmeze Mie” (Marcu 8, 34), răspunde imediat îndemnului și își schimbă hainele cu îmbrăcămintea unui cerșetor.

Sfânta Parascheva  blestem
Sfânta Parascheva [Sursa foto: Captură YouTube]

Sfânta Parascheva a murit la 27 de ani. Viața ei a fost una scurtă, dar dedicată în totalitate Domnului

Decide să-și părăsească părinții pentru Hristos, înainte de a împlini 20 de ani. Când avea 25 de ani un înger i-a apărut în vis spunându-i să se întoarcă în locurile natale, ca să-și depună trupul în pamântul strămoșesc pentru a muri acasă. A plecat din pustiul Iordanului spre pământul natal, la chemarea lui Dumnezeu făcută prin îngerii Săi slujitori, dar s-a oprit pentru rugăciune la Constantinopol. Revenind în Epivat, fără să spună cuiva cine este și de unde vine, necunoscută de oamenii din împrejurări, și-a continuat puțina viață pe care o mai avea de dus în aceeași asceză.

Chemarea Mântuitorului a făcut-o pe Sf. Parascheva să învețe ce înseamnă dorul de desăvârșire și și-a împărțit toate hainele săracilor. A făcut același lucru și cu alte ocazii, fără să țină seama de mustrările părinților. Cuvioasa Parascheva a moștenit o mare avere de la părinți împreună cu fratele ei, iar Sfânta a dăruit partea ei săracilor, “părăsind frumusețea acestei lumi” și retrăgându-se în “adâncul pustiei”, potrivit creștinortodox.ro.

După o viață dedicată închinării și lipsită de orice avuție materială, Parascheva a murit la doar 27 de ani, abia după moarte aflându-se cine este, de fapt. Dumnezeu a trimis-o ca pe o lecție și un exemplu, iar moaștele ei ajută și în ziua de astăzi mii de suflete.

"Sfintele moaşte ale Sfintei Cuvioase Parascheva au fost primite de la Patriarhia de la Constantinopol, aduse de domnitorul Vasile Lupu în noua capitală a Moldovei de la Iaşi şi aşezate în Biserisa Sfinţii Trei Ierarhi la 13 iunie 1641. După izbucnirea unui incediu, în noaptea de 26/27 decembrie 1888, în urma căruia sfintele moaşte au rămas neatinse, mitropolitul Moldovei, Iosif Naniescu, a dispus mutarea lor în noua catedrală mitropolitană, unde se păstrează până azi”, arată reprezentanţii MMB.

Sfânta Parascheva  blestem
Sfânta Parascheva [Sursa foto: Oana Nechifor]

Citește și: Minunile acatistului Sfintei Parascheva: "Conectată ca o legumă la aparate. Doctorița care m-a operat a rămas uluită, nu-i venea să creadă"

Blestemul Sfintei Cuvioase Parascheva

La data de 14 octombrie are loc una dintre cele mai mari și importante sărbători religioase. An de an, la această dată este sărbătorită Sfânta Parascheva, pentru care oameni din toată lumea vin în pelerinaj. Puţini sunt, însă, cei care cunosc blestemul Sfintei Cuvioase Parascheva de la Iaşi, ce datează din 1641. Hainele Sfintei Cuvioase Parascheva se fac după un ritual special, în atelierele Arhiepiscopiei. Croitorii ţin post şi fac rugăciune înainte de a începe să le lucreze, spun preoţii de la Mitropolia Moldovei şi Bucovinei.

Veşmintele ocrotitoarei Moldovei sunt schimbate de cinci ori pe an şi sunt dăruite de ÎPS Teofan, mitropolitul Moldovei, unor biserici care poartă hramul Sfintei Parascheva. Ritualul după care sunt schimbate veşmintele este unul sacru, la care participă doar câţiva preoţi ai Mitropoliei. Preoţii spun că Sfânta Parascheva mai poartă nişte veşminte care nu se dau jos niciodată. Acestea au un sigiliu ce are înscris pe el blestemul domnitorului Vasile Lupu şi al mitropolitului Varlaam, care sună astfel: „ Blestemat să fie cel care va împrăştia vreodată Moaştele Sfintei Cuvioase Parascheva“. Rugăciune către Sfânta Cuvioasă Parascheva se spune că, dacă te rogi cu tărie, moaştele sfintei fac minuni.

Iată o rugăciune pe care trebuie să o rosteşti dacă ai necazuri:

„Doamne, Dumnezeul nostru, Tu, Cel ce ai zis şi s-a făcut toata făptura, nu întoarce faţa Ta de la noi, păcătoşii, ca să nu vină asupra-ne mânia cea groaznică şi înfricoşătoare a durerilor, care este rodul păcatelor noastre, ce în toată ziua, nenumărate, cu nesocotinţă le săvârşim. Noi suntem păcătoşi, netrebnici şi plini de răutate; iar Tu eşti izvorul vieţii şi al milostivirii. Nu ne lăsa, Doamne! Nu trece rugăciunea noastră, a păcătoşilor, nici ne răsplăti nouă după nelegiuirile noastre, ci pentru că nu suntem vrednici a câştiga milostivirea prin sârguinţa cea de toate zilele, dăruieşte-ne-o Tu ca un îndurat mult-milostiv. Doamne, pentru rugăciunile Cuvioasei Maicii noastre Parascheva, dăruieşte-ne nouă sănătate şi viaţă ferită de toată răutatea şi ne întăreşte cu Duhul Tău cel stăpânitor, ca din adâncul inimilor, cu bucurie, să slăvim prea­sfânt numele Tău în veci. Amin“.

Citește și: Sfânta Parascheva 14 octombrie 2024. Tradiții și obiceiuri pe care credincioșii trebuie să le respecte cu sfințenie

Sfânta Cuvioasa Parascheva alină suferinţa, mângâie pe cei întristaţi, izbăveşte pe cei deznădăjduiţi (Icos 1), ascultă rugăciunile preoţilor cucernici, se roagă Maicii Domnului pentru fecioare, povăţuieşte văduvele, ajută pe străini, mângâie pe cei prigoniţi, vindecă bolile trupeşti (Icos 2), îi sprijină pe cei bătrâni, miluieşte pe cei săraci (Icos 3). Sfânta Cuvioasa Parascheva mijloceşte către Domnul pentru toţi creştinii, risipeşte furtunile, aduce mana roditoare şi belşug (Icos 4), păzeşte în suflete dreapta credinţă şi cinstirea Sfintei Cruci (Icos 5), ocroteşte şi izbăveşte de boli, de spaimă şi de pagube (Icos 6). Sfânta Cuvioasa Parascheva este mijlocitoarea celor ce au greşit, folositoarea celor asupriţi, îndreptătoarea judecătorilor răi, scăparea celor judecaţi şi osândiţi, contenire a patimilor, nesprijinitoare a celor ce caută numai folosul lor, neizbândire a mijlocirilor celor vicleni, domolire a celor puternici, întărire a slăbănogilor, stârpitoare a răutăţilor, izvorâtoare a milostivirii (Icos 7). Sfânta Cuvioasă Parascheva este invocată prin rugăciuni şi cântări, ca fiind mărirea monahilor, povăţuitoarea obştii, cinstitoarea cuvioaselor, păzitoare a sihaştrilor, povăţuitoare a dreptei credinţe şi surpătoare a eresurilor (Icos 8), dar este şi cinstită ca fiind aducătoare de ploi mănoase, îmbelşugătoare de roade bune, veselitoarea plugarilor (Icos 9).