- Aiud 95.2
- Alba-Iulia 99.7
- Bacău 88.8
- Bârlad 104.9
- Bistrița 97.3
- Botoșani 91.1
- Brașov 91.9
- București 88.0
- Buzău 96.7
- Câmpeni 96.2
- Câmpina 88.6
- Cluj-Napoca 101.5
- Constanța 96.9
- Craiova 92.0
- Focșani 95.3
- Piatra Neamț 102.3
- Ploiești 88.3
- Râșnov 104.5
- Sibiu 88.4
- Sinaia 103.6
- Tg. Mureș 106.4
- Timișoara 93.9
- Tulcea 91.4
Diagnostic crunt pentru Bruce Willis: ”Este dureros! Nu există tratamente pentru această boală”. Celebrul actor suferă de demență frontotemporală
Bruce Willis, în vârstă de 67 de ani, a fost diagnosticat cu o afecțiune degenerativă a creierului la mai puțin de un an după ce s-a retras din actorie, suferind de afazie. Într-un mesaj publicat pe Instagram, familia celebrului actor a transmis că este „o ușurare să avem, într-un final, un diagnostic clar”. În primăvara lui 2022, Bruce Willis fusese diagnosticat cu afazie, o boală neurodegenerativă care provoacă probleme ale vorbirii. Boala a avansat, iar actorul a putut fi diagnosticat mai clar, a precizat familia.
„Familia noastră a vrut să înceapă prin a ne exprima cea mai profundă recunoștință pentru incredibila revărsare de dragoste, sprijin și povești minunate pe care le-am primit cu toții de când am împărtășit diagnosticul inițial al lui Bruce. În acest spirit, am vrut să vă oferim o actualizare cu privire la iubitul nostru soț, tată și prieten, deoarece acum avem o înțelegere mai profundă a ceea ce trăiește.
Vezi această postare pe Instagram
Bruce Willis are o carieră artistică extraordinară în spate, fiind cunoscut pentru o mulțime de roluri în filme de acțiune, cel mai celebru fiind cel din seria de filme Die Hard, în care l-a interpretat pe John McClane, începând din 1988 și până în 2013. Bruce Willis a fost nominalizat de cinci ori la Globul de Aur, câştigând un premiu pentru rolul din serialul „Moonlighting”, şi de trei ori la premiile Primetime Emmy, obţinând două trofee pentru rolurile din „Moonlighting” şi „Friends”.
Ce este demenţa frontemporală, boala de care suferă Bruce Willis
Demența frontotemporală este un termen umbrelă pentru un grup de tulburări cerebrale care afectează în primul rând lobii frontali și temporali ai creierului. Aceste zone ale creierului sunt în general asociate cu personalitatea, comportamentul și limbajul. În cazurile de demența frontotemporală, porțiuni ale acestor lobi se micșorează.
Diagnosticarea actoruluicu această maladie a atras atenția publicului asupra acesteia. Semnele și simptomele variază, în funcție de care parte a creierului este afectată. Unele persoane cu dementa frontotemporala au schimbări dramatice de personalitate și devin impulsive sau indiferente emoțional, în timp ce altele își pierd capacitatea de a folosi limbajul în mod obișnuit, notează specialiștii Mayo Clinic.
Simptomele demeței frontotemporale
- Comportament social din ce în ce mai nepotrivit;
- Pierderea empatiei și a altor abilități interpersonale;
- Pierderea inhibiției;
- Lipsa de interes (apatie); care poate fi confundată cu depresia;
- Comportament compulsiv repetitiv;
- Declinul igienei personale;
- Modificări ale obiceiurilor alimentare, de obicei supraalimentare sau dezvoltarea unei preferințe pentru dulciuri și carbohidrați;
- Consumarea de obiecte necomestibile;
- Dorința compulsivă de a pune lucruri în gură.
Citește și: Filme cu Bruce Willis. Care dintre ele au schimbat cursul Hollywood-ului
Probleme de vorbire
- Dificultăți în utilizarea și înțelegerea limbajului scris și vorbit;
- Probleme legate de amintirea termenilor;
- Uitarea/confundarea sensului comun al cuvintelor;
- Greșeli în construcția propozițiilor.
Dificultăți de mișcare
- Tremur;
- Rigiditate;
- Spasme musculare;
- Coordonare slabă;
- Dificultate la înghițire;
- Slăbiciune musculară;
- Râs sau plâns nepotrivit;
- Probleme legate de mersul pe jos.