Close sidebar
Stiri

Dimineața Nebună: 13 februarie. Ziua Mondială a Radioului - AUDIO

Ziua Mondială a Radioului [Sursa foto: Radio Impuls]

Ziua mondială a radioului este marcată, anual, la data de 13 februarie. De ce este marcată această zi?


In articol:

Astăzi este Ziua Mondială a Radioului. A fost stabilită în 2011 de UNESCO și marchează prima emisie a postului de radio al Națiunilor Unite, în anul 1946. Prima idee privind o Zi Mondială a Radioului a fost formulată în ianuarie 2008, de preşedintele Academiei Spaniole de Radio, Jorge Álvarez, printr-o scrisoare remisă directorului general al UNESCO, Koichirō Matsuura. 

Ziua mondială a radioului este marcată pentru a promova cooperarea internaţională între radiodifuzori, dar şi pentru a încuraja accesul la informaţie prin intermediul posturilor de radio de pe întreg globul. Radioul poate oferi mijloacele necesare pentru schimbare, fiind un vector de coeziune, educaţie şi cultură. El reuneşte oameni şi comunităţi din toate mediile şi promovează un dialog pozitiv în susţinerea schimbării.

 Ziua Mondială a Radioului
Ziua Mondială a Radioului[Sursa foto: PixaBay]

Radioul rămâne, în continuare, o modalitatea de informare care atinge o largă audienţă la nivel mondial într-un timp foarte scurt.

Este recunoscut ca un puternic instrument de comunicare, special adaptat pentru a ajunge la comunităţile cele mai îndepărtate şi la persoanele vulnerabile. Mai mult, radioul are un rol puternic şi specific în comunicarea în situaţii de urgenţă.

Despre acest subiect au discutat și matinalii Mișu și Cosmin în matinalul ”Dimineața Nebună. Cei care nu au fost pe frecvențe pot asculta întregul moment chiar aici.

Ziua Mondială a Radioului
Ziua Mondială a Radioului[Sursa foto: Radio Impuls]

Tema ediției din 2023 este ”Radioul și pacea”.

Dacă în 2014 temele Zilei Mondiale a Radioului au fost „ Egalitatea de gen la Radio ” şi „ Să celebrăm femeile din lumea Radioului și pe cei care le susțin ”, iar în 2015, tema propusă a fost „ Tinerii şi Radioul ”, în 2016 UNESCO a propus pentru această zi tema „ Radioul în vremuri de urgenţă şi dezastru ”.

În 2017, sloganul campaniei dedicate Zilei Mondiale a Radioului este „ Radioul eşti tu !”, iar în 2018, „Radio şi Sport !”

Ziua Mondială a Radioului
Ziua Mondială a Radioului[Sursa foto: PixaBay]

Citește și: 20 octombrie 2022. Ziua Mondială a Statisticii

În 2019, tema aleasă pentru a marca Ziua Mondială a radioului era „ Dialogul, pacea şi toleranţa ”. În acest sens, EBU a participat la proiectul mondial de pace al corului „One Day One”, aflat sub conducerea muzicală a dirijorului Jane Hanson, pentru a produce materialele necesare care să susţină transmisiunile ocazionate de Ziua Mondială a Radiourilor 2019.

În 2020, tema aleasă pentru Ziua Mondială a Radioului a fost diversitatea, principalele idei promovate fiind pluralismul în radio, diversitatea grupurilor sociale prezente în emisiuni şi diversitatea conţinutului editorial şi a tipurilor de programe.

Ziua Mondială a Radioului
Ziua Mondială a Radioului[Sursa foto: PixaBay]

Întrucât ediția 2021 a fost una aniversară, sărbătorind zece ani de la lansarea World Radio Day, principalele teme de discuție s-au îndreptat în trei direcții: Conectare, inovație și evoluție.  În 2022, deviza acestei zile a fost „ Radio şi încredere ”, în legătură cu faptul că radioul continuă să reprezinte unul dintre cele mai de încredere şi accesibile instrumente media din întreaga lume, conform majorităţii studiilor internaţionale.

Citește și: 9 octombrie 2022. Ziua Mondială a Poștei

„Radioul și pacea” este tema celei de-a XII-a ediții a Zilei Mondiale a Radioului din anul 2023, sub motto-ul „…de vreme ce războaiele încep în mintea oamenilor, în mintea oamenilor trebuie să fie construite barierele păcii.”