Se apare că recurge la această activitate și din dorința de a comunica, dar și pentru că primesc prea multă afecțiune din partea stăpânilor, cum au descoperit Mishu și Cosmin. Cei doi au discutat în dimineața aceasta în cadrul matinalului despre acest obicei al felinelor.
Cercetătorii de la Universitatea Federală din Rio Grande do Sul au avertizat că pisicile sunt mai predispuse să zgârie canapeaua dacă au o legătură strânsă cu cel care le îngrijește.
„În mod neașteptat, în studiul nostru, pisicile cu comportamentul de a zgâria mobila sau de a distruge obiecte au fost asociate cu un nivel mai ridicat de apropiere emoțională cu proprietarul”, au scris cercetătorii.
Experții au chestionat 500 de proprietari de pisici din Brazilia în privința conexiunii dintre ei și feline. Majoritatea participanților erau femei, iar nivelul de apropiere a fost mare în acest grup mai mult decât la stăpânii de sex masculin.
„Nu a fost găsită nicio asociere între nivelul de apropiere emoțională al proprietarului și prezența agresivității, vocalizării excesive sau eliminării inadecvate la pisică”, au scris cercetătorii.
Un alt motiv pentru care pisicile ar zgâria mobila, ar fi dorința lor de explorare. Pisicile au dorințe înnăscute de explora și când nu găsesc un loc, pot alege mobila din casă.
De asemenea, pisica mai poate folosi zgâriatul și ca mijloc de comunicare, ajutând-o să spună că „a fost acolo”. Când zgârie, lasă în urmă și indicii chimice din glandele parfumate din labele ei.