Începând cu acest an, părinții care au copii înscriși în instituțiile de învățământ pot obține deduceri de impozit de 100 de lei pentru fiecare copil. Legea prevede că pentru fiecare copil înscris la o instituție de învățământ, fie ea creșă, grădiniță sau școală, părintele salariat poate cere deducerea de impozit de 100 de lei. Pentru a beneficia de această facilitate, trebuie să aducă la angajator o adeverință de la unitatea de învățământ la care este înscris copilul.
Părinții ar putea primi lunar nu 100 de lei, ci de 10 ori mai puțin, spune președintele Federației Naționale a Părinților Edupart, Iulian Cristache: „A fost un război între unii contabili și ANAF și Ministerul de Finanțe. După cum scrie acolo în lege noi am înțeles că se deduce 100 de lei din venitul impozabil, adică părinții vor lua 100 de lei în fiecare lună.
Despre acest subiect au discutat și matinalii Mișu și Cosmin în matinalul ”Dimineața Nebună. Cei care nu au fost pe frecvențe pot asculta întregul moment chiar aici.
Articolul 77 din Ordonanța de Urgență menționată mai sus se modifică astfel:
„(10) Deducerea personală suplimentară se acordă astfel:
a) 15% din saariul de bază minim brut pe țară garantat în plată pentru persoanele fizice cu vârsta de până la 26 de ani, care realizează venituri din salarii al căror nivel este de până la nivelul
b) 100 de lei lunar pentru fiecare copil cu vârsta de până la 18 ani, dacă acesta este înscris într-o unitate de învățământ, părintelui care realizează venituri din salarii, indiferent de nivelul acestora.
(11) Prin părinte, în sensul alin. (10) lit. b), se înțelege: părintele firesc, potrivit Șegii nr. 287 din 2009 privind Codul civil, republicată, cu modificările ulterioare, adoptatorul, persoana care are copilul/copiii în încredințare în vederea adopției, persoana care are în plasament copilul sau în tutelă, persoana desemnată conform art. 104, alin. 2 din Legea nr. 272 din 2004 privind protecția și promovarea drepturilor copilului, republicată, cu modificările și completările ulterioare.”
Citește și: Dimineața Nebună. Contabilă din Argeș, acuzată că și-a plătit ratele timp de șase ani din bugetul local
„(12) În cazul în care copilul este întreținut de ambii părinți, deducerea personală suplimentară prevăzută la alin. (10) lit. b) se acordă unuia dintre părinți prin prezentarea documentului care atestă înscrierea copilului într-o unitate de învățământ și a unei declarații pe propria răspundere din partea părintelui beneficiar.”
„(13) În situația în care părintele desfășoară activitate la mai mulți angajatori, în plus față de documentele prevăzute la alin. (12), părintele care beneficiază de deducerea personală suplimentară prevăzută la alin. (10) lit. b) are obligația să declare că nu beneficiază de astfel de deduceri de la un alt angajator.”