Astăzi, 26 iunie, are loc prima probă a examenului de Bacalaureat 2023. Peste 130.500 de elevi vor susţine probele scrise ale primei sesiuni, care se vor desfășura în perioada 26 – 29 iunie, în 464 de centre.
Citește și: Noi modificări în structura anului școlar 2023- 2024. Anunțul făcut de Ministerul Educației
Este interzisă introducerea în sălile de examen a unor obiecte (ghiozdane, rucsacuri, sacoșe, poșete etc.), precum și a oricărui mijloc electronic de calcul, de stocare de informații sau de comunicare (stick-uri de memorie, telefoane, tablete etc.). De asemenea, elevii vor fi informați că nu este permis accesul în săli cu manuale, dicționare, notițe, însemnări etc. În același timp, candidaților le este interzis să comunice între ei sau cu exteriorul, să transmită ori să schimbe între ei foi din lucrare, ciorne, notițe sau alte materiale care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor, pentru comunicare în interior sau cu exteriorul.
Printre regulile pe care elevii trebuie să le respecte se referă și la îmbrăcăminte. Este important să se prezinte la examen îmbrăcați adecvat și decent, respectând normele de bună conduită și prezentare. Se recomandă evitarea îmbrăcămintei cu imprimeuri sau inscripții ofensatoare sau inadecvate. De asemenea, accesoriile trebuie să fie minime și discrete, astfel încât să nu distragă atenția. Confortul este, de asemenea, esențial, astfel încât ținuta să nu afecteze concentrarea și performanța în timpul examenului.
Luni, 26 iunie: Limba și literatura română.
Marți, 27 iunie: proba obligatorie a profilului (discipline, în funcție de profil: Matematică și Istorie)
Miercuri, 28 iunie: proba la alegere a profilului şi specializării (se poate opta, în funcție de filieră, profil și specializare pentru una din cele 10 discipline: Biologie, Chimie, Fizică, Economie, Filosofie, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Sociologie și Psihologie)
Joi, 29 iunie: Limba și literatura maternă (pentru elevii de la toate filierele, profilurile şi specializările, care au urmat studiile liceale într-o limbă a minorităților naționale).
Citește și: Idei de joburi de vară pentru elevi şi studenţi
Pentru redactarea unei lucrări scrise/rezolvarea subiectelor sunt prevăzute trei ore, din momentul în care s-a încheiat distribuirea subiectelor în sala de examen.
„Beneficiază de prelungire (cel mult două ore) candidaţii cărora li s-a aprobat solicitarea în acest sens de către comisiile judeţene, conform Procedurii de asigurare a condiţiilor privind egalizarea şanselor pentru elevii cu deficienţe de vedere, deficienţe de auz şi tulburări de neurodezvoltare”, transmite Ministerul Educaţiei.