Close sidebar
Stiri

Dimineața pe doi cu Greeg și Cernat| Românii, campioni la multă muncă pe bani puțini. Realitatea din spatele cifrelor

Românii, campioni la multă muncă pe bani puțini [Sursa foto: PixaBay]

România este pe primul loc în topul ţărilor în care se munceşte mult şi pe puțini bani. Iată unde găsim cele mai bine plătite job-uri!


In articol:

România este țara europeană în care oamenii și-au înmulțit cel mai mult orele lucrate săptămânal, în ultimii cinci ani, arată datele Organizației pentru Cooperare și dezvoltare Economică. Mai precis, românii muncesc cel mai mult din Europa, cu 1.835 de ore, imediat după Grecia cu 1.872 de ore. În comparație, cel mai puțin muncesc germanii cu 1.349

de ore. O prejudecată printre americani este reputația Europei privind vacanțele generoase. Aceștia spun că europenii pun mai mult accent pe relaxare, decât pe muncă. Dacă ne uitam la cifre, românii muncesc mai mult decât americanii: 1.835 de ore, față de 1.791.

De asemenea, au mai fost analizate condițiile de muncă, ce depind de intensitatea muncii, de autonomia în mediul de muncă şi de factorii naturali de risc, în timp ce un rol important îl joacă şi oportunităţile de dezvoltare profesională şi de participare la programe de formare/instruire.

Pe de altă parte, au fost luate în calcul şi instituțiile de reprezentare colectivă, care au legătură cu procentul de lucrători acoperiți de negocierile colective, de procentul de participare la sindicate etc.

Citește și: Zile libere în 2024: Lista sărbătorilor legale

România are cele mai mari taxe pe muncă din Europa

Totodată România are cele mai mari taxe pe muncă din Europa, cel puțin asta arată un studiu citat de Observator, care a analizat 15 țări europene și a constatat că dările practic înjumătățesc veniturile angajaților din țara noastră. În timp ce salariații din România, Ungaria şi Slovacia, primesc sub 60% din salariul brut, la polul opus angajații din Olanda, Italia şi Germania rămân la final de lună cu peste 70% din sumă. 

Citește și: Ce salariu are o asistentă medicală în România?