Close sidebar
Stiri

Dimineața pe doi cu Greeg și Cernat| Românii nu scapă de scumpiri nici anul viitor. Vor scoate mai mulți bani din buzunar de la 1 ianuarie 2024

Produselor care se vor scumpi de la 1 ianuarie 2024  [Sursa foto: PixaBay]

Încă din prima zi a anului 2024, bugetele românilor vor fi afectate din cauza unui nou val de scumpiri. Alimentele pentru care vei scoate mai mulți bani din buzunar!


In articol:

Anul 2024 vine cu o serie de scumpiri pe care cetățenii le vor simți din plin. Pe lângă măririle de taxe, prețurile pentru anumite produse vor crește semnificativ. Astfel, salariile și pensiile mărite nu vor mai avea nicio valoare, având în vedere creșterea TVA-ului în rândul multor produse. De la 1 ianuarie TVA-ul pentru diverse categorii, printre care livrarea de locuințe sociale, alimente de înaltă valoare calitativă, panouri fotovoltaice, panouri solare termice, pompe de căldură și alte sisteme de încălzire eficiente, va crește de la  5% la 9%.

De asemenea, Guvernul a anunțat intenția de a majora accizele la alcool, tutun, dar și la băuturile non-alcoolice începând cu data de 1 ianuarie 2024. Totodată, prețul bomboanelor și al băuturilor carbogazoase va crește considerabil încă din prima zi a anului 2024. De exemplu, pentru o cutie de bomboane, care anterior costa 25 de lei, de la 1 ianuarie românii vor plăti suma de 27,3 lei. 

Românii nu scapă de scumpiri nici anul viitor.
2024 vine cu noi scumpiri! [Sursa foto: PixaBay]

Citește și: Cum să verifici reducerile de Black Friday: „Oamenii se așteaptă la reduceri foarte mari”

2024 vine cu noi scumpiri!

Românii care vor să ia masa la restaurant trebuie să scoată din buzunar sume mai generoase. Preparatele servite în cadrul restaurantelor vor fi mai costisitoare. De exemplu, un platou cu produse tradiționale, va trece de la 80 la 83 de lei, iar o prăjitură va crește de la 20 la 22 de lei. Băuturile precum berea fără alcool vor avea o creștere, de exemplu, de la 15 lei la 16.5 lei. Alcoolul va avea o majorare de 4,62 lei/hl, ceea ce se va reflecta în prețul sticlei de bere, cu o creștere de 1-1,5 lei. Valurile de scumpiri vin în urma proiectului de lege cu privire la pachetul de măsurile fiscale, precum și a celor de reducere a cheltuielilor bugetare.

Citește și: Cele mai frumoase stațiuni de schi din Europa pentru sezonul de iarnă 2024

Nu în ultimul rând și pentru benzină, motorină şi GPL, acciza urmează să se actualizeze cu rata inflaţiei, care are o medie de 14%. Astfel, prețul carburanţilor ar putea creşte cu până la 30 de bani pe litru, numai în urma acestui fapt. Evident, mai contează și prețul petrolului la bursă.