Close sidebar
Stiri

Dimineața pe doi cu Greeg și Cernat| S-a elucidat misterul în cazul elevei care a dat BAC-ul desculță. Profesorii au crezut că înscrisurile specifice mărcii de pe adidaşi sunt ”surse de informare”

O elevă de la Colegiul Național Gheorghe Șincai din Bucureşti a fost nevoită să susțină proba scrisă la Limba Română desculță din cauza unor înscrisuri de pe pantofii sport.


In articol:

Eleva de la Colegiul Național Gheorghe Șincai, din Capitală, care a fost obligată să susțină proba de Limba și literatura română de la Bacalaureat 2023 desculță, purta un brand de încălțări extrem de popular printre adolescenți.

Mai exact, fata purta o pereche de sneakersi care erau inscripţionaţi în limba engleză:  ”Defining the grey area between black and white as the color Off-White” (Definim zona gri dintre negru și alb drept culoarea Off-White). 

S-a elucidat misterul în cazul elevei care a dat BAC-ul desculță.
S-a elucidat misterul în cazul elevei care a dat BAC-ul desculță.[Sursa foto: site Off-White]

Profesorii nu şi-au dat seama ce erau patch-urile de pe adidaşi şi au crezut că tânăra "avea niște mini-cărți legate de pantofi". 

Preşedintele Comisiei Naţionale de Bacalaureat şi Evaluare Naţională, Florian Lixandru, a explicat episodul marţi la audierea din Comisia pentru învăţământ a Senatului.

Potrivit acestuia, eleva nu a fost percheziţionată şi a decis singură să se descalţe. Cel mai probabil, tânăra s-a temut că nu va fi lăsată în examen şi a decis să renunţe la adidaşi pe durata probei.

"Nu s-a făcut nicio percheziţie. Am avut o situaţie în care o elevă avea o pereche de adidaşi în care atârnau nişte mini-cărţi cu anumite texte scrise pe acele cărticele. Dar nu a fost percheziţie şi de bunăvoie a decis să se descalţe" a relatat Florian Lixandru.

Adidașii Off White, pe care îi purta tânăra, sunt unii scumpi, o pereche costând câteva sute de euro. Există chiar sortimente care costă mai mult de 500 de euro. Caracteristica acestui tip de adidași este aceea că au lipite pe partea din faţă nişte bucăţi de material textil, patch-uri, cu logo-ul, un motto şi alte detalii de brand.

Citește și: O elevă olimpică admisă la Medicină vinde legumele familiei în piață. Localnicii o consideră un exemplu demn de urmat: "Este un lider al generației ei"

De asemenea, Florian Lixandru a vorbit și despre modalitatea de securiza procedura de transmitere a subiectelor, pentru a nu mai exista suspiciuni că acestea ar fi fost divulgate în avans, așa cum s-a întâmplat în acest an: „Procedurile vor fi îmbunătăţite şi numărul de subiecte pentru anul viitor va fi considerabil mai mare, astfel încât să nu mai existe nicio suspiciune. (…) Vor fi îmbunătăţite procedurile în ceea ce priveşte elaborarea şi transmiterea subiectelor în dimineaţa examenului”.

Mai mulţi elevi s-au trezit cu lucrările anulate

Tot la Colegiului "Gheorghe Şincai" din Bucureşti au fost anulate zeci de lucrări la Bacalaureat, din cauza unui cuvânt. Elevii povestesc că profesorii le-au anulat testele după aproximativ o oră și jumătate, timp în care ei deja rezolvaseră maijoritatea cerințelor.

Citește și: Rezultate contestații BAC 2023: S-au anunțat notele finale pe EDU.ro! Vești bune pentru elevi: rata de promovare a crescut

"Pe la o oră și jumătate, directorul comisiei a intrat în sălile de evaluare, și la mine în sală, au fost mai multe colege de-ale mele. Când a trecut printre bănci – anulat, anulat, anulat fără nicio explicație. În urma insistențelor li s-a spus că acestea au început rezolvarea de pe prima pagină a foii de rezolvare și asta nu era conform instructajului. Chestia asta nu ni s-a spus la începutul Bac-ului, că cică așa ar fi fost pe modelul de examen", a spus un elev, scrie  antena3.ro.