Trotinetele electrice administrate de mai multe companii din Constanța au fost interzise. Primăria a decis să nu mai prelungească autorizațiile de funcționare pentru anul acesta. Autoritățile au luat această decizie pentru că trotinetele electrice care se puteau închiria au pus în pericol siguranța traficului rutier și pietonal.
Primăria Constanța a precizat că autorizațiile de funcționare ale unor fime de trotinete electrice de închiriat n-au mai fost prelungite pentru anul acesta, pentru că au încălcat de numeroase ori prevederile regulamentului, susțin aceștia. În plus, trotinetele electrice de închiriat au pus în pericol siguranța traficului rutier și pietonal.
"Din cauza numeroaselor încălcări ale prevederilor regulamentului, actele administrative emise pentru anul 2023 nu au mai fost prelungite.(..)S-au constatat şi alte încălcări ale regulamentului, precum staţionarea pe partea carosabilă, în dreptul trecerilor de pietoni, a staţiilor de autobuze şi pe pistele de biciclete. Multe trotinete electrice blocau căile de acces în blocuri şi alte instituţii publice, staționau în zona spaţiilor verzi şi a altor perimetre interzise (faleze, zona peninsulară etc.)
Uniuniea Naţionale a Societăţilor de Asigurare şi Reasigurare din România (UNSAR) a relatat că numărul accidentelor de circulaţie în care sunt implicaţi utilizatorii de trotinete electrice este în creştere în ultimii ani, numai în 2022 fiind înregistrate în total 155 de accidente grave cu trotinete electrice, dublu faţă de 2021.
"Circa 9 din 10 accidente se produc din vina conducătorilor trotinetelor, printre principalele cauze numărându-se: abaterile de la respectarea regulilor de circulaţie, viteza neadaptată la condiţiile de drum, neacordarea de prioritate, neasigurarea la schimbarea direcţiei de mers sau circulaţia pe sens opus. În 2022, au fost înregistrate în total 155 de accidente grave cu trotinete electrice, dublu faţă de 2021, când au fost raportate 75 de astfel de accidente, rezultând decesul a 8 persoane, rănirea gravă a 131 persoane şi rănirea uşoară a altor 5. Utilizarea trotinetelor electrice oferă mobilitate în trafic, însă nu este lipsită de riscuri. De aceea, mai ales dacă ne uităm la rata în creştere a accidentelor cu trotinete, este important să fim cât mai atenţi în trafic, dar şi să apelăm la soluţii adecvate de protecţie, precum poliţele de asigurare.", potrivit UNSAR.
Citește și: Codul Rutier: Noi reguli pentru șoferi, începând cu data de 13 august 2023. Anunțul făcut de MAI