- Aiud 95.2
- Alba-Iulia 99.7
- Bacău 88.8
- Bârlad 104.9
- Bistrița 97.3
- Botoșani 91.1
- Brașov 91.9
- București 88.0
- Buzău 96.7
- Câmpeni 96.2
- Câmpina 88.6
- Cluj-Napoca 101.5
- Constanța 96.9
- Craiova 92.0
- Focșani 95.3
- Piatra Neamț 102.3
- Ploiești 88.3
- Râșnov 104.5
- Sibiu 88.4
- Sinaia 103.6
- Tg. Mureș 106.4
- Timișoara 93.9
- Tulcea 91.4
Dimineața pe doi cu Greeg și Cernat| Un meteorit a luminat puternic cerul României. Oamenii s-au speriat, iar panica și-a făcut simțită prezența: "A fost o lumină puternică, cu flacără și zgomot" - VIDEO
Un meteorit a provocat panică în România. Acesta a luminat puternic cerul României și i-a pus în alertă pe salvamontiștii din două județe. Inițial, autoritățile au crezut că este vorba despre un avion cu probleme tehnice, ca ulterior să realizeze că este un fragment dintr-un corp cosmic. Momentan, nu există informații referitoare la posibile pagube materiale, umane ori incendii. Există posibilitatea ca meteoritul să fi explodat în aer, cred autoritățile române, citate de presa de peste Dunăre.
„După ce, în zona Lupeni -Uricani, pe cer a fost observată o lumină puternică, cu flacără și zgomot, care s-a deplasat în mare viteză către sud, la mică distanță peste creasta masivului Vâlcan, salvamontiștii aflați în tura operativă în bazele Salvamont Hunedoara și Salvamont Gorj au intrat în alertă, prima supoziție fiind un avion cu probleme”, se arată într-o postare de Facebook a Salvamont Gorj.
Oamenii se aflau în curtea casei când au observat flacăra căzând de pe cer: ”Eram afară ne răcoream după o zi de muncă când am văzut o flacără mare pe cer. E prima dată când am observat așa meteorit mare”, spun oamenii.
Președintele Salvamont România, declarații cu privire la acest eveniment
Sabin Cornoiu, președintele Salvamont România, a făcut declarații cu privire la acest eveniment care i-a pus pe jar pe unii români. Specialistul spune că există posibilitatea să fi fost mai mulți meteoriți, care au căzut seara trecută.
”Colegii din Hunedoara ne-au alertat despre această situație, am considerat în primă fază, pentru că așa este normal, să punem înainte tot ce se putea întâmpla mai rău, că este un avion, pentru că oamenii au văzut flacără, au văzut lumină și au auzit și zgomot, deci totul a fost la o altitudine foarte joasă. Și am stabilit care să fie direcțiile de intrare în munte prin care să verificăm o zonă cât mai largă, atât dinspre Hunedoara cât și dinspre Gorj.
Potrivit unui studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea din Manchester și Imperial College, publicat în Geology, aproximativ 17.000 de meteoriți ajung pe cerul Pământului în fiecare an, însă majoritatea se dezintegrează în atmosferă. Oamenii de știință estimează că aproximativ 48,5 tone de material meteoritic cade pe Pământ în fiecare zi. Aproape tot materialul este vaporizat în atmosfera Pământului, lăsând o urmă strălucitoare numită ”stea căzătoare”. Mai mulți meteori pe oră pot fi observați de obicei în orice noapte.