Este prima vizită pe care Zelenski o face în România, de la invazia Rusiei în Ucraina, în 24 februarie 2022. Președintele Ucrainei a fost primit la Palatul Cotroceni de către președintele Klaus Iohannis. Anunțul anulării discursului a venit și în contextul în care senatoarea Diana Șoșoacă, invitată frecvent la evenimentele găzduite de ambasadorul Rusiei în România, Valery Kuzmin, a transmis o serie de mesaje virulente, clamând că „va fi rău” dacă liderul de la Kiev va merge în Parlamentul României.
„Dragi români, sunt bucuros să vizitez Bucureștiul. Vă mulțumesc, mulțumesc întregii Românii pentru ajutorul acordat Ucrainei în această perioadă dură.România
"De ce nu m-ați întrebat pe mine despre Parlament? Ați vorbit cu președintele Iohannis despre mine, trebuia să mă întrebați pe mine. Știți foarte bine că nu mă dau în lături de la discursuri, în nicio țară, cu tot respectul. Am venit cu drag în România și să discut strategic cu președintele Iohannis. Pe agenda mea sunt întâlniri cu prim-ministrul, președintele și cu parlamentarii (liderii celor 2 Camere). Dar nu am pregătit niciun discurs, cu tot respectul, dar data viitoare o voi face. În special pentru Parlament, pentru toți jurnaliștii, voi veni și voi ține un discurs", a mai spus liderul de la Kiev.
Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, marţi, că la Consiliul European din decembrie va pleda pentru deschiderea negocierilor de aderare la UE cu Ucraina şi Republica Moldova până la finalul anului 2023.
"Astăzi am reconfirmat sprijinul politic şi practic al României pentru deschiderea negocierilor de aderare la Uniunea Europeană cu Ucraina şi Republica Moldova până la finalul anului 2023. Voi pleda personal pentru această decizie la Consiliul European din decembrie. Este o decizie care va confirma progresele înregistrate de Ucraina şi Republica Moldova în ciuda condiţiilor extrem de dificile. Este şi o decizie strategică pentru Uniunea Europeană", a spus şeful statului la conferinţa de presă comună cu omologul ucrainean, Volodimir Zelenski.
„Această vizită are un caracter istoric pentru relația biletarală și transmite un mesaj puternic privind angajamentul nostru constructiv. Am decis azi împreună să începem concret procesul pentru a ridica relația biletarală la nivel de parteneriat strategic. Am semnat o declarație comună care evocă acest cadru principal de cooperare. Ne concentrăm pentru a ajuta Ucraina să câștige războiul dar avem datoria și responsabilitatea de a ne proiecta relația pe termen lung. Vom continua sprijinul, inclusiv cel militar, cât este necesar, până la victorie”, a declarat Klaus Iohannis.