• Aiud 95.2
  • Alba-Iulia 99.7
  • Bacău 88.8
  • Bârlad 104.9
  • Bistrița 97.3
  • Botoșani 91.1
  • Brașov 91.9
  • București 88.0
  • Buzău 96.7
  • Câmpeni 96.2
  • Câmpina 88.6
  • Cluj-Napoca 101.5
  • Constanța 96.9
  • Craiova 92.0
  • Focșani 95.3
  • Piatra Neamț 102.3
  • Ploiești 88.3
  • Râșnov 104.5
  • Sibiu 88.4
  • Sinaia 103.6
  • Tg. Mureș 106.4
  • Timișoara 93.9
  • Tulcea 91.4
Stiri

Dimineața pe doi cu Greeg și Cernat| "Vom mai funcționa 10 zile de acum". Mai multe spitale din România se confruntă cu o criză majoră de fonduri

Mai multe spitale din România se confruntă cu o criză majoră de fonduri
Mai multe spitale din România se confruntă cu o criză majoră de fonduri [Sursa foto: Pexels.com]
Mai multe spitale din România trec printr-o criză majoră de fonduri, riscând să intre într-un blocaj total. Care este explicația acestei situații grave?

Activitatea spitalului „Bagdasar Arseni”, unul dintre cele mai mari spitale din Capitală, riscă să intre într-un blocaj total, în condițiile în care mai are un buget de doar 300 de lei. În acest context, Casa Naţională de Sănătate a cerut Ministerului de Finanţe 4,2 miliarde de lei.

"Dintr-un necesar de 21 de milioane de lei avem alocate în acest moment 300 de lei, iar pentru luna decembrie avem alocați și prevăzuți ca sursă bugetară 300 de lei vechi și 3 hârtii albastre pe care le cunoaștem cu toții foarte bine.

Aceștia sunt banii alocați pentru funcționarea întregului spital pentru luna decembrie. Am făcut memorii prin care am adus la cunoștință situația existentă. Spitalul este într-un blocaj care nu s-a închisa încă, încă mai funcționăm pe ce am reușit să achiziționăm până acum. Vom mai funcționa, estimăm 10 zile de acum, dar nu știi niciodată ce urgențe sunt, calculele sunt la linia de plutire sau sub linia de plutire.",  a declarat Andi Nodiț, managerul Spitalului "Bagdasar Arseni".

Spitalul de Urgență Bagdasar-Arseni nu mai are bani să funcționeze, după ce Guvernul a decis reducerea cheltuielilor publice

Într-o situație similară este și Institutul "Marius Nasta" din Capitală. Bugetul pentru luna decembrie este tot de 300 de lei. Mai grav, este că, potrivit ordonanței de reducere a cheltuielilor, managerii nu mai au voie să cheltuiască bani pentru reparații, iar în acest spital este nevoie de astfel de investiție pentru ca secția de terapie intensivă să poată fi deschisă.

"Mai mult de jumate din pereți sunt dărâmați, iar noi nu aveam fonduri să reparăm.

Acea zonă de terapie nu va fi deschisă dacă nu găsim sponsorizări.", a declarat Beatrice Mahler, managerul Institutului "Marius Nasta": 

"În ultimii 20 de ani nu știu să se fi întâmplat așa ceva. Cam din trimetrul 1 a început să apară această criză și din păcate nu s-a ținut cont că sistemul de sănătate nu este ca investițiile de la primărie, este un sistem  la care dacă resursele nu sunt asigurate, e vorba de victime, genocid."

, spune Vasile Barbu, președintele unei asociații de pacienți:  

Citește și: "Vreau să trăiesc!" Strigăt de disperare pe holurile Spitalului din Craiova. Soţul actriţei Nataşa Raab nu a fost operat din cauza scandalului dintre medici

Protestul medicilor

Șapte medici de la spitalul de stat „Bagdasar Arseni” din Capitală au anunțat conducerea unității medicale în luna octombrie că nu mai vor să facă gărzi, deoarece susțin că sunt expuși la un „risc de malpraxis” în timpul turelor.

Cu toate acestea, reprezentanții spitalului sugerează că reacția medicilor este pur subiectivă, întrucât sunt anchetați penal.

„În cursul dimineţii 7 medici din cadrul secţiei Clinice Chirurgie Plastică şi-au prezentat demisia din contractele de gărzi, începând cu data de 1.11.2023, motivând acest gest ca o consecinţă a „actualelor condiţii existente în Spitalul Bagdasar” şi invocând un „risc de malpraxis” care i-ar expune „unor riscuri majore din punct de vedere profesional”, fără nicio altă precizare”, a informat unitatea medicală, notează  Agerpres.

Citește și: "Medicii nu știau cum să acționeze". Maria Buză a trecut prin clipe dramatice chiar în ziua în care ar fi trebuit să fie cea mai fericită femeie din lume. A fost salvată în ultimul moment

De asemenea, Blocul Național Sindical (BNS) a anunțat că, din 12 noiembrie, angajații Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS) vor sista plățile către spitale şi furnizorii de servicii.

Începând cu data de 12 noiembrie 2023, angajaţii CNAS, membri ai Federaţiei Sindicatelor Caselor de Asigurări de Sănătate, afiliată Blocului Naţional Sindical, aflaţi în protest generalizat la nivel naţional pe perioadă nedeterminată, vor sista plăţile către spitale şi furnizorii de servicii”, se arată într-o informare a BNS.

Mai multe spitale din România se confruntă cu o criză majoră de fonduri

Angajaţii Caselor Judeţene de Asigurări de Sănătate au protestat, joi, alături de colegii lor din Casa Naţională de Sănătate, în faţa sediului CNAS. Prezent la protest, preşedintele BNS, Dumitru Costin, a avertizat că vor fi întârzieri foarte mari la plata serviciilor entităţilor contractante cu Casa de Asigurăr i.

„Vor fi întârzieri foarte mari în plata serviciilor entităţilor contractante cu Casa. Discutăm de spitale publice, private, discutăm de lanţuri de farmacii, discutăm de firme care vor să-şi recupereze banii de concedii medicale pe care le-au plătit. Deci, întregul sistem va fi afectat. În câteva zile, oamenii din spitale, angajaţii din toate spitalele din România, se vor duce la bancomate şi vor vedea că nu le-au fost alimentate cardurile pentru că oamenii ăştia nu mai fac nicio plată până când problema lor nu este rezolvată. Gândiţi-vă că au nişte salarii din 2018, nu a mai crescut cu un leu leafa, muncesc de le sar ochii din cap. 2.500 de angajaţi fac munca pentru 4.000 şi nimeni nu vrea să rezolve această problemă, care nu înseamnă un efort care să dea România peste cap, în niciun caz. Banii sunt în bugetul Casei, nu au nevoie de suplimente. (…) O să rămânem aici. Oamenii continuă protestul în toată ţara până când se găseşte o soluţie”, a declarat Dumitru Costin.