- Aiud 95.2
- Alba-Iulia 99.7
- Bacău 88.8
- Bârlad 104.9
- Bistrița 97.3
- Botoșani 91.1
- Brașov 91.9
- București 88.0
- Buzău 96.7
- Câmpeni 96.2
- Câmpina 88.6
- Cluj-Napoca 101.5
- Constanța 96.9
- Craiova 92.0
- Focșani 95.3
- Piatra Neamț 102.3
- Ploiești 88.3
- Râșnov 104.5
- Sibiu 88.4
- Sinaia 103.6
- Tg. Mureș 106.4
- Timișoara 93.9
- Tulcea 91.4
Doliu imens în muzica românescă din România. Un celebru artist a murit în urma unui accident vascular cerebral. Colegii de breaslă sunt de-a dreptul devastaţi de pierderea maestrului: "Un model pentru multe generaţii"
Petre Măsală a încetat din viață în noaptea de vineri spre sâmbătă, din cauza unui accident vascular cerebral. Primarul Sevastian Pupăză Roșu a fost cel care a transmis această tristă veste, fiind informat de către vecini. Călușarul și-a dedicat întreaga viață promovării și conservării folclorului autentic românesc, fiind desemnat "Tezaur Uman Viu în 2020". Moartea sa a adus o profundă tristețe în rândul iubitorilor de muzică, care îl considerau unul dintre cei mai apreciați și îndrăgiți folcloriști ai vremurilor noastre.
„Eu, la etatea mea, joc mai bine decât ăia tineri, uneori. Lumea mă întrebă mereu: Mă, mai poţi? Da’ mie mi se pare uşor şi am să joc cât oi putea, cât m-or ţine picioarele nu mă las de căluş…”, a delclarat în urmă cu câțiva ani, Petre Măsală, potrivit adevărul.ro.
Maestrul Măsală lasă în urmă patru copii: „Petre Măsală nu a avut bogății, nici bănet, nici averi să lase urmașilor din neam.
Petre Măsală, căluşar timp de aproape 70 de ani
Petre Măsală, cunoscut sub porecla de “Sbinghili”, s-a născut pe 2 octombrie 1940 în comuna Hârseşti, din judeţul Argeş. A urmat doar patru clase primare, iar meseria pe care a practicat-o a fost cea de brutar, pe care a învăţat-o în timpul armatei.
Din 1969 până în 1995, când s-a pensionat pe caz de boală, la vârsta de 55 de ani, a ocupat postul de brutar principal în satul Stolnici, dar în paralel a desfăşurat o intensă activitate artistică, fiind instructor la Şcoala de Arte şi Meserii din Piteşti, clasa externă Stolnici. Petre Măsală a devenit dansator-căluşar încă din 1955, pentru ca din 1962 şi până în ultima clipă a vieţii să fie vătaf al căluşarilor din Stolnici.„ Petre Măsală este, actualmente, cel mai longeviv vătaf de Căluş din ţară, capabil să performeze – atât pe scenă, cât şi în vatra satului – şi să conducă grupul de căluşari din Stolnici, Argeş. Acest lucru este dovedit nu numai de prestigiul de care se bucură încomunitate şi în zonă, ci mai ales de faptul că domnia sa continuă să formeze generaţii de dansatori, contribuind totodată la păstrarea şi transmiterea întregului complex ritual. Personal, am avut privilegiul de a-l cunoaşte pe vătaful căluşarilor din Stolnici în anul 2011, când am propus colegilor din Comisia Naţională a Patrimoniului Cultural Imaterial din Ungaria ca acest grup să reprezinte România la întâlnirea internațională a purtătorilor de valori înscrise în patrimoniul UNESCO. Am apreciat atunci nu numai calităţile de dansator – comentate elogios de specialiştii şi publicul maghiar – ci şi pe cele morale – modestie, tenacitate, dăruire – care fac din Petre Măsală un model pentru multe generaţii”, a transmis profesorul universitar Narcisa Ştiucă.