Este doliu imens în cinematografia mondială după ce marele actor Alain Delon s-a stins din viață la vârsta de 88 de ani. După o carieră îndelungată, marcată de numeroase interpretări memorabile și filme celebre, actorul a părăsit această lume, lăsând un gol imens în sufletele fanilor săi.
Marele actor Alain Delon a murit, lăsând în urmă o moștenire bogată în lumea filmului. Cu un stil aparte de a juca și o frumusețe de ”înger diabolic”, el a revoluționat cinematografia franceză, devenind un simbol pentru aceasta.
„Alain Fabien, Anouchka, Anthony şi (câinele său) Loubo sunt profund întristaţi să anunţe decesul tatălui lor. Acesta s-a stins din viaţă în linişte în casa sa din Douchy, înconjurat de cei trei copii ai săi şi de familia sa.(...) Familia sa vă roagă să îi respectaţi viaţa privată în această perioadă de doliu extrem de dureroasă”, se arată în comunicat.
Alain Delon s-a confruntat cu mai multe probleme de sănătate în ultimii săi ani de viață. Actorul a suferit un accident vascular cerebral în 2019 și a fost diagnosticat cu cancer al sistemului limfatic. La începutul acestui an, el a fost plasat sub protecție judiciară, iar tribunalul a desemnat un reprezentant pentru îngrijirea sa medicală, potrivit hotnews.ro. În luna aprilie, măsura s-a transformat în ”tutelă consolidată”, deoarece se pare că starul francez nu mai putea decide singur în privința gestionării bunurilor sale.
Un simbol al industriei cinematografice, Alain Delon a jucat în peste 80 de filme, sub îndrumarea unora ca Michelangelo Antonioni, Luchino Visconti, Jean-Pierre Melville şi Jean-Luc Godard, şi alături de actori precum Romy Schneider, Jean Gabin, Yves Montand şi Lino Ventura.
La scurt timp după ce și-a câștigat faima în primele sale roluri, Alain Delon a fost curtat de unii dintre cei mai mari regizori ai filmului european, care l-au distribuit în unele dintre cele mai venerate opere din istoria cinematografiei, relatează France24.ro. În 1960, cineastul italian Luchino Visconti i-a oferit un rol în ”Rocco și frații săi”, o operă profund realistă din punct de vedere social, despre dificultățile unei familii din mediul rural din sudul Italiei. Pelicula a fost recompensată cu marele premiu al juriului la Festivalul de Film de la Veneția. Doi ani mai târziu, un regizor italian și mai renumit, Michelangelo Antonioni, i-a oferit rolul din ”L'eclipse”, care a primit încă un mare premiu al juriului, de data aceasta la Festivalul de Film de la Cannes.
În 1963, Alain Delon a jucat rolul lui Tancredi, nepotul iubit și carismatic al Prințului de Salina, în somptuoasa adaptare a lui Visconti a capodoperei ”Leopardul” de Giuseppe Tomasi di Lampedusa. De această dată, filmul a câștigat Palme d'Or. În același an, Delon a lucrat pentru prima dată cu actorul Jean Gabin în ”Any Number Can Win”. Acesta a devenit un adevărat model pentru regretatul actor.
Alain Delon și-a încercat norocul și în Statele Unite ale Americii, însă nu s-a bucurat de același succes, astfel că s-a întorc în Franța. În ciuda succesului profesional indubitabil, cariera lui Alain Delon a fost umbrită de numeroase controverse, începând din 1968. În acel an, Stevan Markovic, garda lui de corp, a fost găsit mort într-o groapă. Ulterior, a fost găsită o scrisoare a lui Markovic către fratele său, în care acesta spunea „Dacă sunt ucis, este 100% vina lui Delon și a nașului său François Marcantoni” – acesta din urmă fiind un gangster corsican. Deși poliția a bănuit multă vreme implicarea lor în uciderea lui Markovic, Delon și soția sa de atunci, Nathalie, nu au fost niciodată urmăriți penal. Reputația actorului a fost afectată și de zvonurile cu privire la legăturile sale cu lumea interlopă, precum și datorită declarațiilor publice, considerate de multe persoane „rasiste, misogine și homofobe”.
În anii 1990 a jucat în mai multe filme comerciale, precum ”Dancing Machine” și ”The Return of Casanova”. După mai multe eșecuri, Delon și-a anunțat retragerea din cinema în 1997, deși a continuat să preia roluri ocazionale.