Cunoscutul crainic sportiv, Octavian Vintilă, a încetat din viață vineri, 19 aprilie, la vârsta de 86 de ani. Născut pe 22 iunie 1938, la Ploiești, județul Prahova, jurnalistul a devenit în scurt timp un cunoscut comentator sportiv pe undele radio. Vestea decesului a fost redactată sâmbătă chiar de către instituția unde Octavian Vintilă a lucrat o viață.
Sportul românesc pierde nu doar un profesionist desăvârșit, ci și o inimă pasionată și devotată. Contribuțiile regretatului comentator rămân vii în amintirea noastră, iar legenda sa va continua să trăiască în inimile tuturor iubitorilor de sport din România.
„Ne despartim de un alt nume mare al comentatorilor sportivi de la Radio Romania, Octavian Vintila. Fost sportiv de performanta la scrima in proba de sabie, Octavian Vintila a imbratisat apoi cariera de jurnalist sportiv, fiind unul din cei mai activi comentatori de radio, in special la Jocurile Olimpice”, se arata pe site.
Cine a fost Octavian Vintilă. A comentat 6 ediții ale Jocurilor Olimpice
Octavian Vintilă s-a născut pe 22 iunie 1938, la Ploiești. A devenit unul dintre cei mai cunoscuți crainici radio, dar a fost și sportiv de performanță.
A practicat scrima, în probele de sabie, iar după încheierea carierei sportive, a devenit jurnalist și comentator. A început să practice scrima la CS Petrolul Ploiești, după care, la 20 de ani, a trecut la clubul Steaua București, alături de care a devenit campion. A cucerit titlul național la scrimă în anii 1968 și 1969 și a participat, alături de lotul olimpic al României la Jocurile Olimpice din 1964, de la Tokyo, și la cele din 1972, de la Munchen.
De asemenea, regretatul jurnalist a ocupat și funcția de vicepreședinte al Federației de Scrimă, între anii 1975 și 2000. A comentat șase ediții ale Jocurilor Olimpice, dar a lucrat și la biroul de presă al clubului Steaua, alături de Cristian Țopescu. Din 2006 până în 2011, a fost președinte al Asociației Presei Sportive. A fost recompensat pentru cariera sa cu gradul de comandor în Ordinul Național ”Serviciul Credincios”.
„ Ei erau cei mai buni din lume, dupa 15 meciuri aveau 15-0, iar după ultimul duel, al meu, s-a terminat 15-1, eu fiind singurul care am reușit să câștig. După meci, campionul mi-a oferit o Coca Cola, care mi-a plăcut și am luat-o acasă. Pe tren, șeful delegației noastre, unul Iacobini, un securist, evident, mi-a descoperit sticla în bagaj și mi-a confiscat-o. Coca Cola era considerată „băutura sportului capitalist”. Eu eram și soldat la acea vreme, când am ajuns la București am fost dus în garnizoana Uranus și băgat la arest.”, povestea Octavian Vintilă în urumă cu mulți ani pentru ProSport.