• Aiud 95.2
  • Alba-Iulia 99.7
  • Bacău 88.8
  • Bârlad 104.9
  • Bistrița 97.3
  • Botoșani 91.1
  • Brașov 91.9
  • București 88.0
  • Buzău 96.7
  • Câmpeni 96.2
  • Câmpina 88.6
  • Cluj-Napoca 101.5
  • Constanța 96.9
  • Craiova 92.0
  • Focșani 95.3
  • Piatra Neamț 102.3
  • Ploiești 88.3
  • Râșnov 104.5
  • Sibiu 88.4
  • Sinaia 103.6
  • Tg. Mureș 106.4
  • Timișoara 93.9
  • Tulcea 91.4
Stiri mondene

"Dormeam în niște parcări abandonate de mașini. Am mâncat și conservă de pisici". Drama din viața bucătarului Nicolai Tand. Ce chinuri a îndurat pentru a-și putea clădi un viitor

Nicolai Tand mancare de pisici
Nicolai Tand [Sursa foto: Facebook, captura YouTube / colaj Radio Impuls]
Nicolai Tand și-a pus sufletul pe tavă și a vorbit despre provocările și obstacolele întâmpinate la începutul carierei și despre cum și-a clădit treptat reputația în pretențioasa lume culinară a Franței.

Învățat de mic cu munca, Nicolai Tand are o poveste de viață extraordinară. A plecat din Maramureș, un loc al tradițiilor și al spiritualității și a ajuns să facă de toate pentru a câștiga bani pentru familia lui. Înainte de a fi un bucătar desăvârșit, a îndurat foamea și lipsa unui trai decent pe străzile din Franța. Pentru a face rost de bani, Nicolai Tand vindea ziare și mânca conserve de pisici. Făcea baie o dată pe săptămână la baia publică, înainte de a merge la biserică.

La un moment dat, renumitul bucătar a beneficiat și de ajutorul unei cunoștințe din cadrul unei asociații care oferea alimente gratuit persoanelor nevoiașe, astfel că uneori primea caserole, fructe sau iaurt. 

„Cum să nu faci foamea? Eu am mâncat și conservă de pisici. Când am stat în Italia, să trec în Franța, aveam un băiat de la asociații de unde dădea de mâncare gratis și-mi dădea o caserolă, un iaurt, un fruct, dormeam în niște parcări abandonate de mașini.

N-am avut nimic când am mâncat conservă pentru pisici. Știu că mergeam la Paris și stăteam la o casă părăsită, părăsită însemnând că mureau bătrânii, nu avea curent, stăteam pe acolo o lună, două, până se prindeau vecinii. Nu aveam o locație fixă. (...) Ziua vindeam ziare. Mergeam în afara Parisului, ne plimbam, vizitam, magazinele la care vindeam ziare se închideau la ora 12. Iar la ora 1 ne strângeam toți care vindeam, mâncam, luam un suc, să nu stăm în casele alea părăsite, apoi mai plecam seara.
Făceam baie la baia comunală. Făceam baie de două ori pe săptămână, să mergem la biserică, o biserică românească. Dacă aș scrie cu detalii, aș face o carte ”
, a dezvăluit Nicolai Tand în podcast-ul lui Mihai Morar de pe YouTube – „Fain & Simplu”.

Nicolai Tand mancare de pisici
Nicolai Tand[Sursa foto: Facebook]

Citește și: ”A renunțat la tot ce avea pentru mine”. Nicolai Tand, poveste de iubire ca-n filme. Cine este și cu ce se ocupa soția sa înainte de căsătorie

Nicolai Tand: „Nu știu să fac bani decât muncind”. Lucrul cel mai important învățat de la mama sa:" Așa te clădești tu ca om”

Nicolai Tand a învățat de mic să muncească, copilăria petrecând-o ajutându-și părinții la treburile din gospodărie: „Dacă eu am avut un model în familie în care a muncit tata, crăpa lemne toată ziua, noaptea făcea geamuri și uși pentru o casă, mama a crescut patru prunci cu pământul pe lângă, de dimineață până seara s-a muncit. Noi, ca și copii, ne făceam parte în familie. Dacă voiam să mă duc la scăldat trebuia să mă duc cu mieii, cu vacile, trebuia să mă duc să aduc mâncare la miei și la vaci”, a mărturisit bucătarul.

Renumitul bucătar a explicat că a învățat de la mama sa un lucru extrem de important: atunci când muncește o face pentru el și nu pentru altcineva: „Eu am învățat un lucru de la mama: tot ce faci în viață, pentru oricine muncești, tu nu muncești pentru ei, tu muncești pentru tine. Toată munca pe care o faci pentru alții, tu o faci pentru tine. Tu o faci ca să avansezi tu ca om. Așa te clădești tu ca om”.

Nicolai Tand drama nestiuta
Nicolai Tand[Sursa foto: Facebook]

Citește și: ”Am multe mașini vechi” De ce circulă și acum Nicolai Tand cu autoturisme apărute în urmă cu mai bine de patru decenii. Chef-ul este un adevărat colecționar