- Aiud 95.2
- Alba-Iulia 99.7
- Bacău 88.8
- Bârlad 104.9
- Bistrița 97.3
- Botoșani 91.1
- Brașov 91.9
- București 88.0
- Buzău 96.7
- Câmpeni 96.2
- Câmpina 88.6
- Cluj-Napoca 101.5
- Constanța 96.9
- Craiova 92.0
- Focșani 95.3
- Piatra Neamț 102.3
- Ploiești 88.3
- Râșnov 104.5
- Sibiu 88.4
- Sinaia 103.6
- Tg. Mureș 106.4
- Timișoara 93.9
- Tulcea 91.4
Duminica Paștelui la creștinii ortodocși și catolici, 20 aprilie 2025: Semnificație, tradiții românești și cele mai frumoase urări de sărbătoare

Paștele sau Învierea Domnului reprezintă cea mai importantă sărbătoare a creștinismului, iar în 2025 are loc pe 20 aprilie. Creștinii ortodocși și catolici s-au pregătit teminic pentru această zi sfântă, prin post și rugăciune. De asemenea, aceștia au făcut o curățenie generală nu doar în suflet, ci și în casele lor, pregătind, totodată, și delicii culinare tradiționale specifice. De Paște, ei au grijă să respecte și anumite tradiții și obiceiuri, care îi apropie de semnificația profundă a sărbătorii. Iată care sunt acestea.
Ce semnificație are Duminica Paștelui?
Învierea Domnului reprezintă o sărbătoarea a sufletului, a bucuriei depline, a luminii, dar și dogma fundamentală a creștinismului.

Paștele le oferă în prezent creștinilor speranță, arătând și victoria binelui asupra răului. De asemenea, în fiecare an, sărbătoarea invită la o renaștere spirituală. Prin post, rugăciune, smerenie și fapte de milostenie, creștinii au șansa să renunțe la păcate și să trăiască o viață curată, în lumina lui Hristos.
Citește și: Cine este celebră actrița cu o moștenire imensă care a murit subit? A fost regina ecranului
Tradiții românești pentru ortodocși și catolici de Paște 2025
Creștinii ortodocși și catolici au grijă să respecte anumite tradiții și obiceiuri cu ocazia Învierii Domnului. Aceștia se strâng în jurul mesei festive, alături de cei dragi, ciocnesc ouă și se bucură de mâncărurile specifice sărbătorii, cum ar fi pasca, drobul, friptura de miel, stufatul, ciorba de miel, cozonacii, salata de boeuf și multe alte bunătăți. De asemenea, de pe masă nu trebuie să le lipsească peștele pentru a fi sprinteni tot anul.
Creștinii ortodocși merg în noaptea de sâmbătă spre duminică la biserică pentru a participa la Slujba de Înviere. Cu această ocazie, ei iau Sfintele Paști și Sfânta Lumină, ce este adusă an de an în țara noastră de la Ierusalim. Lumina se duce la morminte, iar apoi în casele credincioșilor. Lumânarea folosită în Noaptea de Înviere, nu se aruncă, ci se arde în Săptămâna Luminată sau se păstrează și se aprinde în caz de primejdii, boli, cutremure sau furtuni puternice pe parcursul anului. Slujba de Înviere are loc până în zorii zilei.
Catolicii merg și ei la biserică de Învierea Domnului, iar cele mai importante momente ale slujbei sunt binecuvântarea focului în afara bisericii, aprinderea lumânării pascale şi a celorlalte lumânări, cântările speciale adresate lui Hristos, lecturile din Vechiul Testament și proclamarea Evangheliei Învierii, potrivit libertatea.ro. La final, credincioșii se împărtășesc.
Potrivit unei vechi tradiții, credincioșii își încep ziua de Paște, spălându-se pe față cu apă neîncepută, luată dintr-o apă curgătoare, în care se pune o monedă de argint și un ou roșu. În acest fel, ei vor fi frumoși și sănătoși tot anul și vor avea noroc la bani. În unele zone, capul familiei trebuie să spargă un ou și să îl curețe, iar apoi să îl împartă celor aflați la masă pentru ca tot anul să fie împreună. Românii obișnuiesc să mânânce prima dată, după ce iau anafură, pască și un ou roșu.

Se spune că dacă prima persoană care intră în casă este bărbat, atunci familia respectivă va avea noroc tot anul. În ziua de Paște nu se doarme, deoarece românii riscă să fie somnoroși tot anul, să atragă ghinionul în viața lor și să își strice recoltele. Aceștia trebuie să se roage și să fie milostivi cu cei din jur. Unii aleg să le ofere pachete cu mâncare copiilor, celor nevoiași sau bătrânilor.
Persoanele care se sting din viață în această zi sfântă se spune că vor ajunge direct în Rai. De asemenea, cei care se nasc într-o zi de Paște vor avea noroc în viață.
Cele mai frumoase urări pentru Paște 2025
„Învierea Domnului să-ţi umple sufletul de lumină, ochii de lacrimile bucuriei, mintea de gânduri frumoase şi inima de iubire! HRISTOS A ÎNVIAT!”
„Fie ca sărbătoarea Învierii să-ți însuflețească sufletul și să-ți aducă încredere și speranță pentru viitor. Paște fericit!”
„Învierea Domnului să vă aduca armonie în casă şi în gând, împăcare şi regăsirea înţelepciunii în sânul familiei. Hristos a înviat!”
„Fie ca lumina Învierii Mântuitorului să vă inunde casa şi să vă aducă numai armonie, fericire şi multă iubire. Paşte fericit!”
„Clipe de neuitat alături de cei dragi şi numai realizări! Sunt zile cand trebuie să ne reamintim să fim mai buni, mai plini de dragoste, cu inima caldă şi mai deschisă, când lumina sfântă coboară în casele şi în inimile noastre. Paşte Fericit!”
„Fie ca Învierea lui Iisus Hristos să ne inspire să fim mai buni, mai milostivi și să ajutăm mai mult pe cei din jurul nostru. Paște Fericit!”
„Paștele ne amintește în fiecare an că oricât de greu ar fi drumul, lumina vine întotdeauna după întuneric. Îți doresc un Paște plin de seninătate, iubire adevărată și momente care să-ți încălzească sufletul. Hristos a Înviat!”

„Să îți fie Paștele un prilej de liniște, iubire și regăsire. Să te încarci cu energie bună, să te apropii de cei dragi. Îți doresc ca fiecare clipă să-ți aducă un strop de fericire. Paște fericit!”
„Învierea e o promisiune că viața continuă, că iubirea vindecă și că indiferent de greutăți lumina va triumfa întotdeauna. Să ai parte de un Paște liniștit, plin de zâmbete, iubire și bucurii alături de cei dragi!”
„Un Paște dulce ca o felie de cozonac și cald ca o îmbrățișare! Bucură-te de soare, iubire și de oamenii dragi din viața ta!”
„Așa cum Lumina Invierii strălucește în biserici, să strălucească și în inimile noastre, aducând pace, bucurie și iubire în această zi sfântă. Paște fericit!”
„Dumnezeu să vă dea un curcubeu la fiecare furtună, un zâmbet la fiecare lacrimă, o binecuvântare la fiecare pas, o promisiune la fiecare grijă şi un răspuns la fiecare întrebare! Învierea Domnului să îţi aducă în suflet bucurie şi iubire. Paște fericit, alături de cei dragi!”
„O singură dată pe an e Paştele. O zi specială, îmbogăţită de aromă bucatelor tradiţionale şi parfumul florilor de primăvară şi al tău! Paște fericit!”
„Pentru unii, Paştele e un moment de întregire a familiei, în care îşi doresc pace şi bucurie. Pentru alţii, e o zi în care se distrează ceva mai mult sau scapa de serviciu ori de şcoală. Pentru mine e pur şi simplu o zi minunată, pe care vreau să o împărtăşesc cu voi. Paște fericit!”