Echinocțiu de toamnă 2022. Echinocțiul de toamnă marchează începutul toamnei astronomice. Echinocțiul are loc de două ori în fiecare an. Numit și „echinox”, Echinocțiul reprezintă momentul în care ziua și noaptea sunt egale în orice loc de pe Pământ, datorită faptului că Soarele, în mișcarea sa aparentă pe cer, se află exact pe ecuatorul ceresc.
Prima dată când are loc Echinocțiul este atunci când Soarele traversează ecuatorul ceresc trecând din emisfera cerească sudică în cea nordică, în jurul datei de 21 martie, reprezentând echinocțiul de primăvară în emisfera nordică și echinocțiul de toamnă în cea sudică.
Echinocțiul de toamnă nu are loc în fiecare an pe aceeași dată, însă mereu au fost foarte apropiate.
Citeste si: În ce perioade este mercur retrograd în anul 2022: Cele mai dificile perioade
Anul acesta, în 2022, Echinocțiul de toamnă va avea loc pe data de 23 septembrie.
Potrivit Observatorul Astronomic „Amiral Vasile Urseanu”, Echinocțiul de toamnă înseamnă că longitudinea astronomică a Soarelui atinge valoarea de 180°. Soarele va răsări și va apune chiar în punctele cardinale est și vest, durata zilelor fiind astfel egală, indiferent de latitudine, cu cea a nopților.
Citeste si: Când este echinocțiul de primăvară în 2022. Data în care ziua va fi egală cu noaptea
Există și excepții în regiunile polare, în zona Polului Nord începând lunga noapte polară, iar în cea a Polului Sud, când Soarele se află deasupra orizontului, timp de 6 luni, până la momentul echinocțiului de primăvara, potrivit sursei citate.