Close sidebar
Stiri mondene

"Ei nu ştiu, pentru că n-au ştiinţă. Ei sunt oportunişti". Controverse după ce Grigore Leşe a susținut că piesa „Aşa-i românul” provine din folclorul maghiar

Grigore Leşe  [Sursa foto: Facebook]

Rapsodul Grigore Leşe susţine că piesa „Aşa-i românul”, cântată cu precădere la manifestările de 1 Decembrie, provine, de fapt, din folclorul maghiar. Declaraţiile făcute de maestru a creat multe controverse în spațiul public.


In articol:

Cu toții știm că, de 1 Decembrie mai ales, se intonează diverse melodii patriotice, printre care „Așa-i românul” și „Noi suntem români”. Despre acestea, celebrul Grigore Leșe are alte păreri decât cele populare.

Artistul popular a făcut o serie de declarații care au dus la reacții din partea unor intepreți de muzică populară și nu numai.

„Eu, până una-alta, sunt muzician. Eu ştiu bobiţele, am făcut asta în şcoală, în academie. Dacă o melodie sare la cvintă, e folclor maghiar. Dar ei (interpreţii români – n.r.) cântă <Aşa-i românul> ca şi cum ar fi melodie românească, dar e ungurească.Ei nu ştiu, pentru că n-au ştiinţă.

Ei sunt oportunişti. Şi încă ceva. <Mă rog fierbinte>, spune textul, <pentru a mea ţară şi pentru tine, scump poporul meu!>. Nu! <Mă rog fierbinte pentru a mea ţară şi pentru tine, scump pologul meu>, adică pământ. Dar popor sună mai pompos, mai triumfal”, a spus Grigore Leşe.

 Grigore Leşe a susținut că piesa „Aşa-i românul” provine din folclorul maghiar
Grigore Lese [Sursa foto: Facebook]

Artistul a adăugat că melodia „Noi suntem români” nu e reprezentativă pentru muzica românească: „Este un marş. Ca şi cum ar spune bulgarii <Noi suntem bulgari>, iar ungurii, <Noi suntem unguri>”.

Citește și: Grigore Leșe și-a respectat cu sfințenie o promisiune pe care și-a făcut-o în urmă cu 20 de ani: "Capitolul acela e definitiv închis pentru mine"

Sociologul Gelu Duminică afirmă că „mai toate „simbolurile” românești sunt împrumutate/ajustate sau create de străini”, că multe dintre evenimentele din istoria noastră cu care ne lăudăm „au fost posibile într-un context global în care noi am fost jucători minori”.

„Îmi tot circulă pe Facebook o afirmație a d-lui Grigore Leșe (muzicolog și interpret de muzică populară) care ne spune ca o melodie celebră naționalist-patriotică este de fapt un «cover» după o melodie maghiară. Pentru mine, această realitate îmi arată doar nimicnicia naționalismul fanatic și faptul că suntem o societate globală care nu a fost mare piatră de temelie pentru cultura europeană, cum suntem deseori mințiți. A nu se uita că noi avem niște intelectuali pământeni doar de mai puțin de 200 de ani, cu vreo 800 de ani diferență de marile civilizații europene – vezi anul de înființare a Universității din Bolognia”, afirmă sociologul, într-o postare pe Facebook.

Sociologul Gelu Duminică
Sociologul Gelu Duminică[Sursa foto: Facebook]

Melodia „Așa-i românul” încinge spiritele

Afirmațiile lui Grigore Leșe despre melodia „Așa-i românul” a încins spiritele. Preotul Doru Gheaja, cel care a găsit cântecul, i-a dat o replică intepretului de muzică tradițională românească în legătură cu originea compoziției pe care a descoperit-o în 1954.

„El poate să spună ce vrea (n.r.- Grigore Leșe). Eu cântecul acesta nu l-am cules așa cum se culege folclorul, eu l-am auzit la Cluj. În anul 1954 am intrat la Seminarul Teologic și acolo am avut un coleg care era mai mare decât mine cu doi ani și care era de loc din Chirpăr, pe lângă Agnita. O cânta în pauze și mi-a plăcut melodia și mi s-a imprimat în minte și imprimată a rămas.De atunci, din ’54 eu știu melodia aceasta auzită de la acel coleg originar din Chirpăr. În acel sat, din câte știu eu, pentru că sunt născut lângă Mediaș și am fost preot lângă Sighișoara, în drum spre Agnita, cunosc acea zonă și eu știu că acolo nu au fost unguri, au fost sași. Că al meu coleg o fi auzit-o de la bătrânii din sat, că bătrânii de la altcineva, nu știu. Eu o știu din ’54”, a declarat și preotul Doru Gheaja

Citește și: Grigore Leșe, despre secretul fericirii: „Întreabă-te de ce ești în stare să faci în lumea asta!”. Artistul a fost nevoit să stea în singurătate pentru a se regăsi

Românii, patrioți doar de 1 decembrie. Grigore Leşe a criticat şi falsul patriotism, manifestat în special de Ziua Naţională

Grigore Leşe a mai spus că românii sunt patrioți doar de 1 decembrie pentru că dă bine. El consideră că mulți se îmbracă în haine ţărăneşti doar pentru a face poze și pentru că așa au văzut la alții: "Vine de 1 Decembrie îmbrăcat în haine ţărăneşti. Bun, te-ai îmbrăcat. Şi-l întreb: Ale cui sunt hainele?`.`Le-am împrumutat pentru 1 Decembrie, că aşa ne-au spus de la primărie`”