• Aiud 95.2
  • Alba-Iulia 99.7
  • Bacău 88.8
  • Bârlad 104.9
  • Bistrița 97.3
  • Botoșani 91.1
  • Brașov 91.9
  • București 88.0
  • Buzău 96.7
  • Câmpeni 96.2
  • Câmpina 88.6
  • Cluj-Napoca 101.5
  • Constanța 96.9
  • Craiova 92.0
  • Focșani 95.3
  • Piatra Neamț 102.3
  • Ploiești 88.3
  • Râșnov 104.5
  • Sibiu 88.4
  • Sinaia 103.6
  • Tg. Mureș 106.4
  • Timișoara 93.9
  • Tulcea 91.4
Stiri

Escrocherie demascată! Cum a reușit tânărul cu 8 clase să păcălească Poliția, pretinzând că este ofițer: "Escroc și mitoman iscusit"

Cum a reușit tânărul cu 8 clase să păcălească Poliția
Oprea Costin, tânărul cu 8 clase care s-a dat drept polițist și a păcălit polițiștii reali  [Sursa foto: Captura video, colaj Radio Impuls]
Timp de un an și jumătate, tânărul cu 8 clase a participat alături de polițiști adevărați la anchete, razii rutiere, paza secțiilor de vot și chiar la audieri de martori, fără să trezească suspiciuni.

Un tânăr de 25 de ani din Ploiești a reușit să păcălească autoritățile și cetățenii, pretinzând că este polițist, deși avea doar 8 clase și un trecut marcat de condamnări pentru infracțiuni rutiere. Individul a reușit să se infiltreze în rândul polițiștilor din aproape toate structurile IPJ Prahova. Cu o condamnare anterioară pentru infracțiuni la regimul rutier, tânărul a reușit să câștige încrederea colegilor săi de ocazie, participând activ la audierea martorilor, legitimarea și percheziționarea șoferilor, precum și la alte operațiuni care necesită competențe polițienești.

În mod incredibil, impostorul a avut acces la documente confidențiale și a fost solicitat să ofere sprijin în diverse acțiuni ale Poliției Prahova. El și-a construit strategia cu meticulozitate, procurându-și o uniformă de polițist, un pistol Glock (despre care se bănuiește că ar fi fost fie real, fie o copie), o stație de comunicare Motorola/Tetra și o legitimație falsă. Echipat astfel, a reușit să inducă în eroare chiar și pe cei mai experimentați dintre polițiști, care ajungeau să îi ceară sfaturi sau să îl invite să participe la intervenții.

În prezent, Oprea Costin a fost arestat preventiv. Ce face acest caz și mai surprinzător este faptul că acesta nu a acționat singur. Anchetatorii au descoperit că individul a avut sprijinul unui agent de la Secția 3 de Poliție din Ploiești, care se întâmpla să aibă același nume de familie. Agentul real l-a ajutat pe falsul polițist să se infiltreze în activitățile polițienești, deși este încă neclar cât de profund a fost implicat în înșelăciune.

Această complicitate ridică întrebări serioase despre nivelul de control și verificare în cadrul structurilor de poliție.

Numitul Oprea Costin, în vârstă de 25 de ani, este un individ cu 8 clase, fără loc de muncă, cu antecedente penale pentru comiterea în anul 2022 a unei infracțiuni la regimul rutier. Cu toate că nu are un loc de muncă stabil, Oprea Costin a obținut sume de bani prin comiterea de infracțiuni de înșelăciune cât și prin escrocarea a diferite persoane cu care a intrat în contact.

(…) Oprea Costin a manifestat preponderent un mod de viață luxos, total nejustificat raportat la absența veniturilor licite, prin aceea că închiria permanent autoturisme, unele chiar de lux, se afișa des la terase și restaurante, se plimba cu ATV-ul la munte pe Valea Doftanei, își permitea să locuiască cu chirie într-un complex de blocuri nou construit (MRS Residence), unde valoarea unei chirii este de peste 500 euro pentru un apartament cu două camere.
Practic, Oprea Costin și-a construit cu abilitate și determinare imaginea unui polițist de carieră, foarte implicat și serios.
(…) Pentru a câștiga și mai mult încrederea persoanelor cu care a interacționat și pentru a le convinge că este un veritabil polițist dedicat meseriei, Oprea Costin și-a procurat mai multe elemente distinctive asociate cu meseria de polițist, precum o legitimație de poliție, o stație de comunicare la distanță Motorola Tetra, model similar cu cele utilizate în Poliția Română, o uniformă de poliție și un pistol de tipul Glock.
(…) Mai mult, Oprea Costin nu s-a oprit în a păcăli persoanele cu care a interacționat în ceea ce privește faptul că este polițist, cu scopul de a le escroca pe acestea, ci a mers mai departe, acesta reușind să se infiltreze în rândul adevăraților polițiști, respectiv polițiștii din cadrul IPJ Prahova.
În mod incredibil, demonstrând abilități fine de escroc și mitoman iscusit, Oprea Costin a reușit să se apropie și să interacționeze cu polițiști din aproape toate structurile de poliție din cadrul IPJ Prahova și mai mult, inclusiv acestora le-a creat impresia că este polițist în cadrul Direcției Operațiuni Speciale (DOS) ori Serviciul de Informații și Protecție Internă din cadrul Ministerului de Interne (SIPI). 
După ce a reușit să se infiltreze în rândul anumitor polițiști din cadrul IPJ Prahova, Oprea Costin nu s-a oprit aici și a trecut la următorul pas, respectiv a început să îndeplinească el însuși acte legate de exercitarea calității de polițist, pe care în mod fals și-a declinat-o în fața cetățenilor de rând cu care a interacționat.”, se arată în dosarul cauzei.

Cum a reușit tânărul cu 8 clase să păcălească Poliția

Citește și: Ies la iveală detalii tulburătoare despre motivul sinuciderii lui Daniel Tistu, poliţistul din Vâlcea: "Aceste presiuni, dar și alte certuri din trecut au dus la gestul fatal"

Sfârșitul imposturii! Cum a fost demascat tânărul cu 8 clase

Escrocul a fost prins după ce o persoană l-a reclamat pentru înșelăciune. Pe 21 august 2024, Judecătoria Ploiești a emis pe numele său un mandat de arestare preventivă, acuzându-l de uzurpare de calități oficiale în formă continuată. Investigația a scos la iveală faptul că falsul polițist nu doar că se infiltra în acțiunile autorităților, dar și că exercita efectiv atribuții de poliție, cum ar fi oprirea în trafic a unor șoferi și verificarea documentelor acestora, toate sub privirile colegilor săi autentici.

Cum a reușit tânărul cu 8 clase să păcălească Poliția

Citește și: VIDEO. Ce se întâmplă cu bărbatul care s-a urcat pe o garnitură de metrou? Avea asupra lui două stingătoare cu pulbere

Viața de lux a falsului polițist de 25 de ani

Deși nu avea un loc de muncă stabil, tânărul de 25 ducea un stil de viață luxos, locuind într-un complex rezidențial scump și închiriind mașini de lux. Anchetatorii au descoperit că își finanța acest stil de viață din furturi și escrocherii, printre victimele sale numărându-se chiar și iubitele sale, de la care a furat bunuri și bani. Autoritățile investighează în continuare modul în care Oprea Costin a reușit să se infiltreze în structurile de poliție din Ploiești și ce alte infracțiuni ar fi putut să comită în timpul celor doi ani de activitate nelegală. Acest caz scoate la lumină o problemă gravă cu care se confruntă sistemul de ordine publică: vulnerabilitatea la infiltrări din exterior. Dacă un tânăr cu doar opt clase și un trecut penal a reușit să pătrundă atât de adânc în structurile poliției, ce se întâmplă cu alte sectoare de securitate națională? Aceasta este întrebarea pe care mulți o ridică acum, iar cazul ar putea conduce la o revizuire a procedurilor de verificare a personalului și a măsurilor de securitate internă.