• Aiud 95.2
  • Alba-Iulia 99.7
  • Bacău 88.8
  • Bârlad 104.9
  • Bistrița 97.3
  • Botoșani 91.1
  • Brașov 91.9
  • București 88.0
  • Buzău 96.7
  • Câmpeni 96.2
  • Câmpina 88.6
  • Cluj-Napoca 101.5
  • Constanța 96.9
  • Craiova 92.0
  • Focșani 95.3
  • Piatra Neamț 102.3
  • Ploiești 88.3
  • Râșnov 104.5
  • Sibiu 88.4
  • Sinaia 103.6
  • Tg. Mureș 106.4
  • Timișoara 93.9
  • Tulcea 91.4
Stiri

Este cazul să mergi la un psiholog? Lucruri esențiale pe care trebuie sa le știi

cabinet psihoplan
Chiar și în secolul XXI și odată cu cererea crescută de sprijin psihologic din ultimii ani, este încă normal să avem îndoieli cu privire la utilitatea psihologului sau la starea psihologică a persoanei care urmează terapie.

Când să mergi la un psiholog? Când știi că este timpul să te adresezi unui profesionist pentru a te ajută să-ți rezolvi problemele și să te îngrijești de sănătatea mintală? Cel care are nevoie de un psiholog este considerat nebun? Acestea sunt câteva întrebări frecvente în rândul persoanelor care nu știu ce este terapia și cum funcționează. Chiar și în secolul XXI și odată cu cererea crescută de sprijin psihologic din ultimii ani, este încă normal să avem îndoieli cu privire la utilitatea psihologului sau la starea psihologică a persoanei care urmează terapie. Această mentalitate propagă stigmatizarea terapiei, multiplicând îndoielile cu privire la scopul acesteia.

În plus, anumite credințe care sunt și ele răspândite în societate îi încurajează pe oameni să refuze să caute un psiholog atunci când au nevoie. De exemplu, ideea că trebuie să arăți mereu bine și fericit este des întâlnită, mai ales dacă nu ai de-a face cu probleme foarte grave în viața ta. A merge la terapie, deci, este exclus pentru că este un semn că, de fapt, nu ești fericit și ai nevoie de ajutor. Psihologul este un profesionist al cărui rol este extrem de important în societatea noastră. Putem spune că îngrijirea sănătății mintale este la fel de importantă ca și îngrijirea sănătății fizice.

Terapia, sau psihoterapia, poate fi definită ca procesul în care pacienții dialoghează constant cu psihologul în încercarea de a găsi soluții pentru suferința lor emoțională. Poate ajuta la minimizarea simptomelor multor tulburări mintale și chiar a stărilor de sănătate fizică. La urma urmei, atunci când corpul și/sau organismul sunt debilitate, oamenii tind să se descurajeze. Iar dacă nu știu să-și gestioneze emoțiile în perioada de recuperare, pot dezvolta depresie.

Terapia oferă, de asemenea, un spațiu sigur și primitor pentru ca oamenii să-și exprime liber sentimentele. Astfel, se simt confortabil să vorbească despre subiecte dificile, precum sfârșitul unei relații, probleme financiare, conflicte familiale, procesul de doliu și nesiguranța la locul de muncă.

Când să mergi la un psiholog?

Unii indivizi nu caută un psiholog pentru că sunt neapărat interesați să găsească soluții practice la dilemele lor. Ideea de a vorbi cu cineva fără a fi judecați îi atrage. În acest fel, ușurarea suferinței emoționale este pe plan secund. În terapie, pacienții sunt încurajați să reflecte asupra fricilor, convingerilor și emoțiilor negative pentru a obține noi perspective asupra problemelor lor.

Deși psihologul împărtășește linii directoare pertinente pentru a ajuta pacienții cu orice este necesar, el nu decide pentru ei. Dimpotrivă, așteaptă cu răbdare ca pacientul să decidă să se schimbe singur. Astfel procedează Simona Constantin, psiholog Bucuresti, care oferă persoanelor care îi calcă pragul mai multe tipuri de terapii, pentru un număr mare de probleme.

Acest psiholog are abilități de ascultare și cunoștințe ale psihicului uman, ceea ce o face să înțeleagă dilemele pacienților, precum și să încurajeze anumite acțiuni pentru ca aceștia să învețe să facă față anumitor probleme. Prin „dileme” se înțelege orice element prezent în viață care provoacă disconfort. Mulți oameni nu mai suportă să trăiască așa cum trăiesc, dar nu au idee ce să facă pentru a schimba sau ce ar trebui să schimbe. Așadar, încep terapia pentru a încerca să scape de angoasă, anxietate, nemulțumire, stres și tristețe. Iar terapia alături de Simona Constantin, prin intermediul cabinetului Psihoplan, îi poate ajuta.

Întrucât motivele pentru a merge la terapie sunt multiple și variate, am selectat câteva motivații comune pentru a clarifica exact când ar trebui să mergi la un psiholog.

Simptome fizice

De multe ori organismul este cel care alertează oamenii cu privire la nevoia de terapie. Stresul, de exemplu, declanșează simptome fizice care interferează cu viața de zi cu zi, cum ar fi letargie, dureri musculare, alergii cutanate, tahicardie, transpirație și gastrită. Depresia, anxietatea, tulburarea de panică, tulburarea bipolară și alte afecțiuni manifestă, de asemenea, simptome fizice. Deoarece majoritatea oamenilor nu sunt de obicei conștienți că simptomele sunt legate emoțional, ei caută mai întâi un medic și apoi află că au nevoie de îngrijire psihologică pentru a se vindecă.

Senzația de a nu aparține unui loc anume

Ai simțit vreodată că toată lumea pare să aibă un loc în lume, în afară de tine? Simți că nu aparții grupului tău de prieteni, familiei, muncii și orașului în care locuiești? Dacă da, nu îți face griji. Nu ești un neadaptat, ciudat sau incapabil să trăiești ca toți ceilalți. Acest sentiment este mai frecvent decât ai putea crede și este un semn că trebuie să cauți ajutor pentru că ceva nu este bine. La Psihoplan poți să găsești un ajutor și pentru această problemă.

Probleme de familie

Unor oameni le este greu să se înțeleagă cu membrii familiei din cauza diferențelor de personalitate și a gândurilor sau a dezacordurilor care au durat ani de zile. Ei încearcă din răsputeri să mențină o conviețuire rezonabilă, dar presiunea este atât de mare încât rareori reușesc să mențină pacea mult timp. Aceasta este una dintre circumstanțele care provoacă îndoieli oamenilor cu privire la momentul în care trebuie să caute un psiholog. Mulți nu știu că problemele familiei pot fi fie rezolvate, fie minimizate prin terapie. Dar acest proces nu este nici rapid, nici ușor. A face terapie de familie este o provocare cu care toți membrii familiei trebuie să fie de acord. Dacă acest lucru nu este posibil, poți opta pentru terapia individuală pentru a învăța măcar să nu lași conflictele familiale să-ți provoace suferință. Atât terapia de familie, cât și cea individuală sunt disponibile la cabinetul Simonei Constantin.

Alte situații când un psiholog te poate ajuta sunt atunci când ai o dificultate în a-ți face o relație, când ai suferit o traumă, nu te simți sigur pe tine sau ai orice altă nemulțumire legată de viața ta.

Important este să accepți că ai nevoie de ajutor și să găsești un psiholog care să răspundă nevoilor tale. Simona Constantin este unul din acei specialiști și, chiar dacă nu ești din București, îți poate oferi ședințe de terapie online. Acestea te vor ajuta, mai ales dacă suferi de anxietate de a fi în preajma altor persoane și nu ești dispus să te deplasezi.

Oricare ar fi problema ta, caută ajutorul unui specialist precum psihologul Simona Constantin. Vei avea tot sprijinul necesar pentru a trece mai ușor pentru orice neajuns care îți marchează mintea și sufletul.