- Aiud 95.2
- Alba-Iulia 99.7
- Bacău 88.8
- Bârlad 104.9
- Bistrița 97.3
- Botoșani 91.1
- Brașov 91.9
- București 88.0
- Buzău 96.7
- Câmpeni 96.2
- Câmpina 88.6
- Cluj-Napoca 101.5
- Constanța 96.9
- Craiova 92.0
- Focșani 95.3
- Piatra Neamț 102.3
- Ploiești 88.3
- Râșnov 104.5
- Sibiu 88.4
- Sinaia 103.6
- Tg. Mureș 106.4
- Timișoara 93.9
- Tulcea 91.4
Este sărbătoare mare azi, 10 mai 2024, în Calendarul Ortodox! Tradiții și obiceiuri de Izvorul Tămăduirii
Românii sărbătoresc Izvorul Tămăduirii pe data de 10 mai 2024. Această mare sărbătoare este închinată Maicii Domnului și are legătură cu o minune pe care aceasta a săvârșit-o în apropierea Constantinopolului. Izvorul Tămăduirii este marcat cu cruce roșie în Calendarul Ortodox, având o semnificație aparte pentru credincioși. Acești merg la biserică pentru a participa la slujbele speciale oficiate de către preoți și au grijă să respecte anumite tradiții și obiceiuri pentru a avea parte de noroc și sănătate. Iată care sunt acestea.
Astăzi, 10 mai 2024, este Izvorul Tămăduirii
Pe data de 10 mai 2024, românii sărbătoresc Izvorul Tămăduirii. Această mare sărbătoare, dedicată Maicii Domnului, nu are o dată exactă, însă este fixată în Calendarul Ortodox în vinerea din Săptămâna Luminată, prima după Învierea Domnului, care anul acesta a picat pe 5 mai.
Izvorul Tămăduirii amintește de o minune săvârșită de Fecioara Maria în apropierea Constantinopolului. Înainte de urcarea pe tron a lui Leon cel Mare, Maica Domnului i-a descoperit un izvor cu apă vindecătoare, cu ajutorul căruia a vindecat un orb. După ce a devenit împărat, Leon cel Mare a ridicat o biserică în acel loc, iar de-a lungul timpului mulți bolnavi s-au vindecat cu apa izvorului.
Tradiții și obiceiuri de Izvorul Tămăduirii
În ziua în care sărbătoresc Izvorul Tămăduirii, românii au grijă să respecte anumite tradiții și obiceiuri. Aceștia merg la biserică pentru a participa la slujbele de sfințirea apei, care poartă numele de „sfințirea mică”. Ulterior, ei stropesc cu apa sfințită prin casele lor pentru a îndepărta bolile și necazurile.
De asemenea, românii stropesc și animalele cu apa sfințită, dar și recoltele pentru ca acestea să nu fie distruse de grindină.În această zi de mare sărbătoare, cei care suferă de diferite boli obișnuiesc să bea agheasmă dimineața pentru a se vindeca. Se spune că apele devin mai zbuciumate și mai zgomotoase de Izvorul Tămăduirii, iar bolnavii care se scaldă în acestea se vor însănătoși. Potrivit
Credincioșii trebuie să țină cont și de ceea ce le este complet interzis în ziua în care se sărbătorește Izvorul Tămăduirii. Aceștia nu au voie să spele haine, să calce, să coasă sau să desfășoare alte treburi casnice. De asemenea, nu este bine să te cerți cu cei dragi în această zi, deoarece vei atrage necazuri în viața ta și riști să fii nefericit tot anul.