Mulți au fost curioși să afle cum vor decurge lucrurile la Eurovision 2024, având în vedere eșecul înregistrat anul trecut. Însă, Consiliul de Administrație (CA) al Societății Române de Televiziune (SRTv) a decis în ședința de joi, 25 ianuarie, ca România să nu ia parte la competiția muzicală. Decizia a fost luată în şedinţa de joi, 25 ianuarie, cu 5 voturi „pentru”, 4 „abţineri” şi 4 „împotrivă”.
Amintim că Eurovision 2024 va avea loc în oraşul Malmö din Suedia, ţara al cărei reprezentant a câştigat ediţia din 2023 a concursului.
Cezar Ouatu, ocupantul locului 13 la Eurovision 2013 cu o piesă pop-opera este încântat de decizie.
“La un moment dat, e mai bine așa decât să mergi acolo doar de dragul de a participa. Acuma, noi am avut niște încercări interesante în ultimii ani, doar că părerea mea e că e mai bine așa, ce să zic? E mai safe pentru toată lumea. Nu știu dacă noi ne apropiam vreodată de bugetul altor țări, dar în ultima perioadă eu am simțit un dezinteres mare din punct de vedere al creațiilor muzicale, în afară de anumite înțelegeri între diferitele case de producție și TVR. Într-adevăr, în România Eurovisionul e perceput ca un fenomen bătrânicios sau, cumva, prăfuit. În afară, percepțiile sunt cu totul și cu totul altele”, este reacția lui Cezar Ouatu, pentru FANATIK.
„Noi în ultimii ani, nu prea ne-am prezentat cu creații muzicale. Acuma, mai departe ce artiști au fost acolo… Contează și artistul care intră pe scenă cu creația respectivă. Sunt artiști care nu știu cât au fost ei de experimentați. Acolo experiența poate fi copleșitoare pentru cei neobișnuiți cu scena. Una e să cânți la zilele orașelor, alta e să fii în fața unui suflu destul de mare. Eu aveam deja o oarecare experiență și pentru mine nu a fost chiar așa copleșitor. Poți să fii și în lumea ta acolo, căci se apreciază foarte mult originalitatea, că nu e plin Eurovisionul de cantautori… Una peste alta, ca și morală, e mai bine că s-a decis așa. Știi care e problema la noi? Există, cumva, o industrie muzicală la ora asta care nu se pupă neapărat cu o așa-zisă rețetă… Dacă pe vremuri mergea genul ăla de dance, acum au venit tot felul de balade, vezi Sobral, Conchita Wurst. Acum toți se hazardează să mergem cu ceva balcanic, cine știe, paradoxal poate s-ar putea să prindă!”, a mai spus Cezar Ouatu.