- Aiud 95.2
- Alba-Iulia 99.7
- Bacău 88.8
- Bârlad 104.9
- Bistrița 97.3
- Botoșani 91.1
- Brașov 91.9
- București 88.0
- Buzău 96.7
- Câmpeni 96.2
- Câmpina 88.6
- Cluj-Napoca 101.5
- Constanța 96.9
- Craiova 92.0
- Focșani 95.3
- Piatra Neamț 102.3
- Ploiești 88.3
- Râșnov 104.5
- Sibiu 88.4
- Sinaia 103.6
- Tg. Mureș 106.4
- Timișoara 93.9
- Tulcea 91.4
Europeni își vor da duminică din nou ceasul înapoi. De ce nu a renunțat Uniunea Europeană la schimbarea orei de iarnă?
Trecerea la ora de iarnă în anul 2022 se va face în weekendu-ul 29-30 octombrie, după ce în urmă cu 3 ani a fost lansată propunerea de a pune capăt schimbării orei de două ori pe an. Europenii își vor da duminică ceasul înapoi, iar acest lucru se va întâmpla până când liderii UE vor discuta din nou despre schimbările sezoniere ale ceasului.
Citeste si: Când se dau ceasurile înapoi cu o oră? Vezi când trecem la ora de iarnă în 2022
De ce nu a renunțat Uniunea Europeană la schimbarea orei de iarnă?
În septembrie 2018, Comisia Europeană a dezvăluit propunerea de a desființa schimbarea orei în cadrul unei consultări publice, în cadrul căreia o majoritate de 4,6 milioane de cetățeni europeni au cerut încetarea acestei practici. Abia în anul 2019 propunerea a fost aprobată de europarlamentari.
Citeste si: Ora de iarnă 2022: Recomandările medicilor pentru a nu avea probleme cu somnul
„Există o problemă cu lățimea de bandă. Sistemul politic nu poate face față tuturor lucrurilor deodată. Ca să nu vorbim despre Brexit, dar unul dintre cele mai mari exemple este că a fost foarte dificil pentru politica din Marea Britanie să se ocupe de alte schimbări societale în timp ce Brexitul avea loc. Și chiar acum, sistemul european să se ocupe de multe”, a declarat Jakop Dalunde, europarlamentar suedez și raportor alternativ pentru propunerea de a întrerupe schimbările sezoniere de timp.
Liderii UE s-au confruntat în ultima perioadă cu o serie de probleme care nu le-a permis să se ocupe de schimbările sezoniere ale ceasului. Pandemia de COVID-19 a lăsat peste un milion de oameni morți numai în UE și o economie în criză, iar în prezent liderii europeni se confruntă cu războiul care a izbucnit între Rusia și Ucraina. Din cauza războiului prețurile la energie și alimente au crescut considerabil, lovind puternic consumatorii și întreprinderile europene.
Având în vedere amenințările asupara economiei, Liderii UE nu au mai avut timpul necesar pentru a discuta încetarea schimbării orei.Când se va pune capăt schimbării orei?
Pentru a se relua discuțiile cu privirea la încetarea schimbării orei de iarnă, acest subiect trebuie să fie trecut pe ordinea de zi de câtre țara care deține președinția rotativă a Consiliului European. În a doua jumătate a anului 2019 s-a discutat pentru prima datădespre schimbarea orei în timpul președinției finlandeze.
Citeste si: Ora de iarnă 2022. Se schimbă ora în România, în acest weekend! Ceasul se dă înapoi
„Cel mai bun scenariu al nostru ar fi ca următoarea președinție a consiliului să pună asta pe ordinea de zi”, a spus Guell.
Dacă se va întâmpla acest lucru, schimbarea ar putea veni abia în anul 2025. După ce se va ajunge la un acord, va fi nevoie de o perioadă de 1 până la 2 ani pentru ca serviciile de transport, inclusiv trenurile și zvorurile să își poată adapta orele.
Suedia își va asuma președinția de șase luni începând cu 1 ianuarie 2023 și, potrivit lui Jakop Dalunde, este puțin probabil ca acest subiect să fie din nou abordat. Europarlamentarul speră totuși că se va lua o decizie în ceea ce privește schimbările sezoniere din Europa până la finalul deceniului.