Uniunea Europeană de Televiziune și Radiodifuziune (EBU) a anunțat, joi, pe site-ul oficial, că
viitoarea ediție Eurovision nu se va desfășura la Kiev. Concursul ar putea fi mutat în Marea Britanie. Organizatorii concursului au precizat că înțeleg pe deplin dezamăgirea cu care decizia a fost primită în Ucraina, dar „ siguranța tuturor celor care lucrează și participă la competiție trebuie să fie primordială”
Grupul Kalush Orchestra a devenit unul dintre marii favoriţi ai concursului Eurovision 2022 după ce Rusia a invadat Ucraina în luna februarie, o acţiune care i-au determinat pe reprezentanţii EBU să excludă Rusia din competiţie. Pe 15 mai, a doua zi după victoria Orchestrei Kalush, formaţia ucraineană, preşedintele Zelenski a anunţat că, potrivit tradiţiei, Ucraina va organiza competiţia.
„Anul viitor, Ucraina va găzdui Eurovision!”, a spus el. "Pentru a treia oară în istoria sa. Şi, cred, nu ultima. Vom face tot posibilul pentru a primi într-o zi participanţii şi oaspeţii Eurovision în oraşul ucrainean Mariupol. Liber, paşnic, reconstruit!", a declarat președintele ucrainean.
Melodia „Stefania” cu care au ales să urce pe scenă a fost aleasă înainte ca Rusia să invadeze Ucraina pe 24 februarie, dar de la începerea războiului ea a căpătat o semnificație impresionantă.
Citeste si: Kalush Orchestra a vândut trofeul Eurovision la licitaţie! Ce vor face cu banii obținuți?!
În piesă spune: „Întotdeauna îmi voi găsi drumul spre casă, chiar dacă toate drumurile sunt distruse ”, ceea ce, datorită războiului, rezonează acum extraordinar de puternic.
Reamintim că Ucraina s-a alăturat concursului Eurovision în 2003 şi cele trei victorii pe care le-a obţinut de atunci au făcut-o să devină una dintre cele mai de succes ţări nou intrate în competiţie, după ce a triumfat şi la ediţiile organizate în anii 2004 şi 2016.