Află care sunt fazele lunii în martie 2024! Luna este satelitul natural al pământului, iar pe parcursul anului parcurge un anumit traseu, astfel că poate fi observată pe cerul nopții în mai multe faze. Nopțile cu Lună Nouă și cele cu Lună Plină sunt cele mai intense, deoarece au o mare influență asupra nativilor din zodiac, astfel că toată lumea este curioasă să afle când vor avea loc.
De asememea, în luna martie va fi și echinocțiul de primăvară, ce va marca începutul primăverii astronomice. Vezi aici care sunt fazele lunii în martie 2024.
Luna are o mișcare de rotație în jurul Pământului, pe o orbită aproape circulară, în 27,3 zile.
Această perioadă se numește perioada siderală, iar în funcție de unghiul sub care vedem regiunea iluminată de soare, Luna are diferite faze. Potrivit astro-urseanu.ro, Luna Nouă are loc atunci când Luna se află între Soare și Pământ, iar discul este iluminat de pe fața nevăzută.
În ceea ce privește Luna Plină, aceasta apare atunci când Luna se află la o depărtare de 180 de grade de Soare, iar discul este complet luminat.
Primul Pătrar se produce la 7 zile după Luna Nouă, atunci când Luna este la o depărtare de 90° est, față de Soare și vedem doar jumătatea din dreapta iluminată. Ultimul pătrar apare atunci când Luna se află la o depărtare de 90° vest, față de Soare, moment în care vedem iluminată jumătatea din stânga a discului lunar. Fazele Lunii se repetă la 29,5 zile, această perioadă numindu-se perioada sinodică sau lunație.
1 martie: luna în descreștere. În această zi, luna este iluminată 55%.
2 martie: Ultimul pătrar. Luna poate fi observată doar pe jumătate. Această fază are loc la miezul nopții și se finalizează până la amiază. Suprafața lunii va fi iluminată 44%.
5 martie: Lună în descreștere, iluminare 14%.
9 martie: Luna Nouă. Luna se află între Pământ și Soare pe orbită, iar partea din spate a Lunii este luminată și cea orientată spre Pământ este întunecată. Suprafața lunii este iluminată 0%.
13 martie: Luna este în creștere. Iluminarea crește începând din această zi.
16 martie: Primul pătrar va putea fi observat începând cu această zi.
20 martie: luna va fi în creștere, cu o iluminare de 80%.
24 martie: Lună plină. Iluminarea va fi de 100%, deoarece luna va fi pe cealaltă parte a pământului, în comparație cu soarele.
Echinocțiul de primăvară marchează începutul primăverii astronomice, iar în 2024 va avea loc pe data de 20 martie 2024, la ora 05:06 a României. În acest moment, ziua este egală cu noaptea indiferent de latitudine. Ulterior, zilele vor fi în creștere, iar nopțile în scădere, iar acest lucru se va întâmpla până pe data de 21 iunie, când are loc echinocțiul de vară.
Mișcare Soarelui pe cer, determinată de mișcarea reală a Pâmântului pe orbita sa, generează pentru latitudinile noastre inegalitatea duratei zilelor și nopților în diferite perioade ale anului, datorită poziției aproximativ fixe în spatiu a axei de rotație a Pământului, precum și a înclinării sale față de planul orbitei acestuia. Așadar, putem observa cum Soarele va parcurge în timpul unui an un cerc mare numit ecliptica, ce se intersectează cu ecuatorul ceresc într-un unghi de 23° 27′. Atunci când are loc echinocțiul de primăvară, Soarele traversează ecuatorul ceresc și trece din emisfera australă a sferei cerești, în cea boreală.
Anamaria Prodan a dezvăluit motivul pentru care sora ei a renunţat la averea lăsată de mama lor. Cu ce se ocupă acum Anca?! A făcut afaceri de zeci de milioane de euro pe cont propriu.