- Aiud 95.2
- Alba-Iulia 99.7
- Bacău 88.8
- Bârlad 104.9
- Bistrița 97.3
- Botoșani 91.1
- Brașov 91.9
- București 88.0
- Buzău 96.7
- Câmpeni 96.2
- Câmpina 88.6
- Cluj-Napoca 101.5
- Constanța 96.9
- Craiova 92.0
- Focșani 95.3
- Piatra Neamț 102.3
- Ploiești 88.3
- Râșnov 104.5
- Sibiu 88.4
- Sinaia 103.6
- Tg. Mureș 106.4
- Timișoara 93.9
- Tulcea 91.4
Luna este satelitul natural al planetei noastre, iar pe parcursul anului poate fi observată pe cerul nopții în mai multe faze. Pasionații de astronomie și astrologie așteaptă cu nerăbdare zilele în care se va produce Luna Nouă și Luna Plină. În septembrie 2024 vom fi martorii unui fenomen discret, dar deosebit, mai exact o eclipsă de Lună. Iată cum va apărea Luna pe cerul nopții la început de toamnă.
Citește și: Cine este Pavel Durov, miliardarul din spatele Telegram? Povestea unei imperiu digital controversat
Care sunt fazele lunii în septembrie 2024?
Timp de 27,3 zile, Luna are o mișcare de rotație în jurul Pământului pe o orbită aproape circulară. Acest interval poartă denumirea de perioadă siderală, iar satelitul natural al planetei noastre se întoarce pe parcursul lui în aceeași poziție în raport cu stelele. Din cauza unghiului sub care vedem discul lunar iluminat de soare, Luna apare pe cerul nopții în mai multe faze.
- Luna Nouă: 3 septembrie
- Lună la Primul Pătrar: 11 septembrie
- Lună Plină: 18 septembrie
- Lună la Ultimul Pătrar: 26 septembrie
Potrivit astro-urseanu.ro,
Luna Nouă se produce atunci când Luna se interpune între Pământ și Soare, fiind iluminat discul de pe fața nevăzută. Se produce la șapte zile după Ultimul Pătrar, pe data de 3 septembrie. Primul Pătrar are loc atunci când Luna este la o depărtare de 90° est, față de Soare și vedem doar jumătatea din dreapta a discului lunar iluminat. Luna Plină apare pe cer atunci când Luna se află la 180° de Soare și vedem tot discul lunar iluminat. Aceasta se produce la șapte zile după Primul Pătrar, pe data de 18 septembrie. Ultimul Pătrar se formează când Luna se află la o depărtare de 90° vest, față de Soare și vedem iluminată jumătatea din stânga a discului lunar.Citește și: O parte din elevi vor face cursuri online sau în sistem hibrid în anul școlar 2024-2025. Cine sunt aceștia?
Când are loc eclipsa de Lună în septembrie 2024?
O eclipsă parțială de Lună va avea loc în noaptea de 17 spre 18 septembrie 2024. Aceasta va fi vizibilă în Europa, mare parte din Asia, Africa, America de Nord, America de Sud, Pacific, Atlantic, Oceanul Indian, Arctica și Antarctica. Anul acesta, am avut parte de patru eclipse, două de Soare și două de Lună. Prima eclipsă penumbrală de Lună a avut loc pe 25 martie, o eclipsă totală de Soare a fost pe 8 aprilie, urmează eclipsa parțială de lună din septembrie și o eclipsă inelară de Soare pe 2 octombrie.
Eclipsele de Lună apar atunci când Pământul se poziționează între Soare și Lună și aruncă o umbră pe suprafața discului lunar. Acestea pot apărea doar în timpul lunii pline și sunt de trei feluri: totale, parțiale și penumbrale. Durata totală a eclipsei parțiale de Lună din septembrie va fi de 4 ore și 6 minute. Eclipsele de Lună pot fi observate fără telescop sau alt echipament. Pasionații pot vedea cu ochiul liber fenomenul, chiar dacă trebuie să aștepte și să urmărească cerul nopții cu atenție. Următoarea eclipsă totală de Lună, când umbra Pământului este proiectată pe toată suprafața discului lunar, va avea loc pe 14 martie 2025 și se va vedea din Pacific, America, vestul Europei și vestul Africii. Până atunci vor mai avea loc alte eclipse parțiale și penumbrale de Lună pentru pasionații de astronomie.