Festivalul Electric Castle începe mâine, 17 iulie 2024, iar timp de cinci zile le va oferi celor prezenți oportunitatea de a se distra pe muzica artiștilor preferați, dar și o mulțime de experințe inedite. A 10-a ediție a celebrului festival din Cluj-Napoca promite să întreacă toate așteptările, mai ales după bugetul-record ce i-a fost alocat anul acesta. Iată cum a început povestea Electric Castle și câte persoane sunt așteptate la ediția aniversară.
Citește și: Astăzi începe Electric Castle 2024. Line-up complet
Festivalul Electric Castle va avea loc în perioada 17-21 iulie 2024 la Castelul Banffy de la Bonțida. Ediția de anul acesta are un buget de 9 milioane de euro, iar mai bine de jumătate este destinat artiștilor și zonei de producție.
„Anul acesta avem un buget de 9 milioane de euro, aproape jumătate din buget merge înspre zona de producţie şi artişti. Producţie înseamnă să construieşti în fiecare an de la zero un festival, mare parte din spaţiul pe care îl ocupă festivalul este un câmp în care noi organizăm, într-o filosofie urbană, un spaţiu în care zeci de mii
Festivalul Electric Castle a început în urmă cu un deceniu, când acționarul majoritar și grupul lui de prieteni au decis să treacă de la evenimente organizate în spații non-conformiste din Cluj, la un proiect mult mai ambițios, mai exact un festival. Bugetul acordat inițial a fost de 500.000 de euro, iar la festival au fost prezenți aproximativ 32.000 de participanţi şi 4.000 de persoane în zona de camping, fiind invitați doar 90 de artiști. Din anul 2013 și până acum, festivalul a evoluat spectaculos având loc în fiecare an, mai puțin în 2020, când a fost anulat din cauza pandemiei de coronavirus.
Fiecare ediție a fost organizată la Castelul Banffy, care, de asemenea a cunoscut o evoluție impresionantă odată ce a început să găzduiască marele eveniment. O parte din încasările festivalului sunt direcționate către fundația care se ocupă de restaurarea castelului.
„ Castelul s-a transformat foarte tare, la primele ediţii în clădirea propriu-zisă era o zonă în care nu permiteam accesul pentru că riscam să se prăbuşească. Castelul arată foarte bine acum, noi continuăm să contruibum, oamenii din pulic contribuie la rândul lor“, a spus Renate Roca – Rozenberg.