- Aiud 95.2
- Alba-Iulia 99.7
- Bacău 88.8
- Bârlad 104.9
- Bistrița 97.3
- Botoșani 91.1
- Brașov 91.9
- București 88.0
- Buzău 96.7
- Câmpeni 96.2
- Câmpina 88.6
- Cluj-Napoca 101.5
- Constanța 96.9
- Craiova 92.0
- Focșani 95.3
- Piatra Neamț 102.3
- Ploiești 88.3
- Râșnov 104.5
- Sibiu 88.4
- Sinaia 103.6
- Tg. Mureș 106.4
- Timișoara 93.9
- Tulcea 91.4
Florii 2025. Ce este interzis cu desăvârșire să faci în ziua în care are loc Intrarea Domnului în Ierusalim

Cu o săptămână înainte de Paște, creștinii prăznuiesc Intrarea Domnului în Ierusalim. În 2025, marea sărbătoare pică pe 13 aprilie, iar cu această ocazie românii vor avea grijă să respecte anumite tradiții și obiceiuri. De asemenea, ei au și anumite interdicții în această zi sfântă, de care trebuie să țină cont dacă vor ca ghinionul și necazurile să îi ocolească în următoarele luni. Iată ce nu au voie aceștia să facă sub nicio formă de Florii.
Ce tradiții și obiceiuri respectă românii de Florii?
De Florii, românii au grijă să respecte anumite tradiții pentru a avea parte de belșug, noroc și sănătate până la finalul anului. Multe dintre obiceiurile asociate acestei sărbători importante sunt legate de crenguțele de salcie, care înlocuiesc crenguțele de finic și de măslin cu care Iisus Hristos a fost întâmpinat de mulțime la Intrarea triumfală în Ierusalim, fiind călare pe un asin și

De Intrarea Domnului în Iersalim, creștinii au dezlegare la pește, astfel că acest aliment nu trebuie să le lipsească de pe mese. Se spune că peștele consumat în această zi capătă puteri tămăduitoare și vindecă orice boală. Având în vedere importanța Duminicii Floriilor, dar și faptul că mulți români își sărbătoresc ziua de nume cu această ocazie, se organizează mese festive pentru toată familia.
Credincioșii obișnuiesc să meargă la biserică, iar cei care se împărtășesc au șansa să-și îndeplinească o dorință.Gospodinele pregătesc de Florii plăcinte, pe care le dau de pomană copiilor, bătrânilor sau oamenilor nevoiași. Începând din seara Floriilor, în biserici vor avea loc slujbe speciale, numite denii, care amintesc de patimile lui Iisus Hristos, de la Intrarea în Ierusalim până la Învierea Sa.
Ce nu au voie creștinii să facă sub nicio formă când se sărbătorește Intrarea Domnului în Ierusalim?
De Florii, creștinii nu au voie să muncească, deoarece această zi de mare sărbătoare ar trebui să fie dedicată rugăciunii și momentelor frumoase petrecute alături de familie. Gospodinelor le este interzis să coasă, să măture, să facă ordine prin casă sau să spele haine. Ziua în care se prăznuiește Intrarea Domnului în Ierusalim este cunoscută drept „Nunta Urzicilor” în popor, deoarece acestea înfloresc și nu mai sunt bune de mâncat. Credincioșii nu au voie să se spele pe cap, deoarece o veche superstiție spune că vor albi mult mai devreme. Postul Paștelui trebuie să continue până pe data de 20 aprilie, astfel că în continuare nu se consumă alimente de dulce, chiar dacă este dezlegare la pește. În plus, credincioșii nu trebuie să le întoarcă spatele celor care le cer de mâncare, nu trebuie să bârfească sau să le spună vorbe rele apropiaților.

Rugăciunea care se rostește în Duminica Floriilor
“Domnului să ne rugăm, Doamne, Dumnezeul nostru, Care şezi pe heruvimi; Cel ce ai arătat puterea Ta şi ai trimis pe Unul‑Născut Fiul Tău, Domnul nostru Iisus Hristos, ca să mântuiască lumea prin Crucea, prin îngroparea şi prin învierea Sa; Căruia, venind în Ierusalim spre patima cea de bunăvoie, poporul care şedea întru întuneric şi în umbra morţii, luând semnele biruinţei, ramuri de copaci şi stâlpări de finic, I‑a prevestit învierea, Însuţi, Stăpâne, păzeşte‑ne şi pe noi, care urmând acelora purtăm în mâini ramuri de copaci în această zi de înainte‑prăznuire.
Şi precum pe acele popoare şi pe acei prunci care Ţi‑au strigat Ţie: osana, apără‑ne şi pe noi, ca prin laude şi cântări duhovniceşti să ne învrednicim de dătătoarea de viaţă învierea cea de a treia zi, în Hristos Iisus Domnul nostru, cu Care împreună eşti binecuvântat, cu Preasfântul şi bunul şi de‑viaţă‑făcătorul Tău Duh, acum şi pururea şi în vecii vecilor. Amin!”