Acesta reprezintă cel mai ridicat risc de impact înregistrat de la începutul monitorizării asteroizilor, conform informațiilor furnizate de AFP.
Cu un diametru estimat între 40 și 90 de metri, asteroidul ar putea intra în coliziune cu Pământul pe 22 decembrie 2032, potrivit agențiilor spațiale internaționale. Un astfel de impact ar putea cauza distrugeri semnificative, inclusiv anihilarea unui oraș întreg.
Totuși, experții avertizează că aceste estimări sunt bazate pe date preliminare și ar putea suferi modificări în viitorul apropiat.
Dacă ar intra în coliziune cu Pământul, impactul acestuia ar putea avea o forță de 500 de ori mai mare decât bomba nucleară de la Hiroshima. În funcție de locul impactului, acesta ar putea distruge un oraș sau genera un tsunami devastator, avertizează Betts.
Deși riscul de coliziune rămâne scăzut, el este totuși cel mai mare înregistrat în peste două decenii de supraveghere a obiectelor cosmice.
Richard Moissl, șeful biroului de apărare planetară din cadrul Agenției Spațiale Europene (ESA), a încercat să liniștească publicul, afirmând că „nu există niciun pericol iminent”. Acesta a comparat situația cu cea a asteroidului Apophis, care, la începutul anilor 2000, părea să prezinte un risc de coliziune de 2,7% în 2029. Ulterior, analiza suplimentară a redus probabilitatea impactului aproape de zero.
În mod similar, estimările pentru 2024 YR4 ar putea fi revizuite în perioada următoare, odată cu acumularea de date suplimentare despre traiectoria și caracteristicile sale.
Conform observațiilor actuale, 2024 YR4 se aseamănă cu asteroidul care a cauzat evenimentul Tunguska în 1908, când o explozie masivă a distrus sute de mii de hectare de pădure în Siberia.
Dacă riscul de coliziune va fi confirmat, comunitatea științifică ar putea lua în considerare o misiune de deviere a traiectoriei asteroidului.