• Aiud 95.2
  • Alba-Iulia 99.7
  • Bacău 88.8
  • Bârlad 104.9
  • Bistrița 97.3
  • Botoșani 91.1
  • Brașov 91.9
  • București 88.0
  • Buzău 96.7
  • Câmpeni 96.2
  • Câmpina 88.6
  • Cluj-Napoca 101.5
  • Constanța 96.9
  • Craiova 92.0
  • Focșani 95.3
  • Piatra Neamț 102.3
  • Ploiești 88.3
  • Râșnov 104.5
  • Sibiu 88.4
  • Sinaia 103.6
  • Tg. Mureș 106.4
  • Timișoara 93.9
  • Tulcea 91.4
Stiri

Fructe și legume otrăvite vândute în piețele și în magazinele din România. Ce substanțe periculoase conțin

Fructe și legume periculoase
Fructe și legume periculoase [Sursa foto: PixaBay]
Mai multe substanțele periculoase au fost descoperite în legumele vândute în magazinele din București.

Autoritățile au făcut mai multe controale în piețe și în magazinele din România și au descoperit legume extrem de periculoase pentru sănătate. Românii se confruntă cu un risc crescut din cauza alimentelor contaminate cu substanțe și bacterii dăunătoare sănătății. Recent, s-au identificat roșii infectate cu nu mai puțin de 19 substanțe periculoase, care reprezintă o amenințare serioasă pentru sănătatea consumatorilor.

Legume otrăvite vândute în magazinele din România

Au fost descoperite roșii provenite din Turcia și Italia care conțin numeroase substanțe periculoase.

Analizele au relevat prezența a 19 substanțe dăunătoare în roșiile turcești achiziționate de la un supermarket italian, în timp ce în roșiile italiene vândute într-o piață din Craiova au fost identificate alte 13 substanțe periculoase, potrivit Digi24.ro. Aceste descoperiri evidențiază îngrijorări serioase privind siguranța alimentară a produselor importate. Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) a recunoscut că, în contextul importurilor, volumul mare de produse prezente pe piață, numărându-se în milioane, face imposibilă testarea tuturor.
Instituția se confruntă cu limitări legate de numărul insuficient de personal, ceea ce complică reglementarea și supravegherea adecvată a trasabilității produselor alimentare. În urma acuzațiilor aduse de producătorii români, conform cărora presa a sugerat că legumele autohtone conțin un nivel ridicat de pesticide, ANSVSA a anunțat că următoarele teste vor viza roșiile cultivate în România. 

Roșii cu 19 substanțe periculoase
Roșii cu 19 substanțe periculoase[Sursa foto: PixaBay]

Citește și: Alertă alimentară! Un produs consumat frecvent, retras de urgență din magazine din România. Ce conținea

Pericolul din căpșunile de pe piață

Autoritățile sanitare veterinare și pentru siguranța alimentelor din România au identificat un lot de căpșuni importat din Grecia care conținea reziduuri de karanjin, un pesticid neautorizat în Uniunea Europeană. Descoperirea a fost făcută publică prin Sistemul Rapid de Alertă pentru Alimente și Furaje (SRAAF). Analiza efectuată în cadrul programului de autocontrol al retailerului a relevat un risc „grav” pentru sănătatea consumatorilor, determinând autoritățile să califice lotul de căpșuni ca fiind periculos. În urma notificării făcute către autoritățile sanitare veterinare din Grecia, în conformitate cu legislația UE, la data de 26 martie, inspectorii sanitari veterinari din România au decis

retragerea și distrugerea lotului respectiv de căpșuni. 

Căpșiuni cu pesticide periculoase
Căpșiuni cu pesticide periculoase[Sursa foto: PixaBay]

Citește și: Pericolul din carnea de pui. Preşedintele ANPC trage un semnal de alarmă: ”Este un atentat serios la siguranţa fiecăruia dintre noi”