Data de 27 septembrie 2024 marchează cea de-a 26-a aniversare a companiei Google, iar cu această ocazie sărbătorim mai bine de două decenii de când a fost revoluționat modul în care accesăm informați. Numele „Google” este un joc de cuvinte pe baza termenului matematic „googol”, care semnifică un număr cu 1 urmat de 100 de zerouri.
Google a fost fondat de Larry Page și Sergey Brin în 1998, pe vremea când erau doctoranzi la Universitatea Stanford. Ideea lor inovatoare a fost de a dezvolta un motor de căutare care să clasifice paginile web în funcție de relevanța lor și care a devenit baza pentru ceea ce cunoaștem astăzi sub numele de Google Search. Proiectul a evoluat rapid, ducând la lansarea oficială a companiei pe 4 septembrie 1998, chiar dacă domeniul de activitate a fost înregistrat cu un an mai devreme.
Chiar dacă acum este unul dintre cele mai puternice branduri în domeniul tehnologiei, primul sediu central al companiei Google a fost într-un garaj. Ulterior, fondatorii au primit o finanțare de 100.000 de dolari de la creatorul companiei Sun Microsystems și și-au transformat garajul într-un sediu central. Google a cunoscut o evoluție remarcabilă, astfel că acum nu mai este doar un motor de căutare, ci furnizează diferite servicii, precum Gmail, Google Maps, Google Cloud, YouTube și multe altele.
Astăzi, Google este o filială a Alphabet Inc. un conglomerat format în 2015 în timpul unei restructurări a companiei. Alphabet a fost înființat pentru a separa serviciile principale ale Google, cum ar fi căutarea informațiilor și publicitatea, de întreprinderile sale mai experimentale, cum ar fi Waymo (mașini care se conduc singure) și Verily (o companie de cercetare).
Alphabet este o companie tranzacționată public, ceea ce înseamnă că este deținută de acționari. Cu toate acestea, cofondatorii săi, Larry Page și Sergey Brin, păstrează o influență semnificativă datorită acțiunilor lor speciale care le conferă drept de vot. Deși Page și Brin s-au retras din operațiunile zilnice, Sundar Pichai, care a devenit CEO al Google în 2015, este acum și CEO al Alphabet.