Românii vor schimba anul acesta buletinele, după ce un nou Proiect de Hotărâre a Guvernului pentru modificarea și completarea unor acte normative care cuprind dispoziții privind evidența persoanelor și cartea electronică de identitate, prevede că aceștia vor beneficia de buletine cu cip și semnătură electronică.
Noile cărți de identitate electronice urmează să fie introduse la nivel național până la finalul anului 2023. Prin intermediul Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR), bugetul alocat este de 200 de milioane de euro, iar statul va suporta integral costul buletinelor electronice, care este de 67 de lei.
„Guvernul a adoptat astăzi Ordonanţa pentru modificarea şi completarea unor dispoziţii referitoare la evidenţa persoanelor şi cartea electronică de identitate.
Cel puţin cinci milioane de cărţi de identitate electronice vor fi plătite din fonduri alocate prin PNRR și vor avea dimensiunile unui card bancar, fără a fi imprimat domiciliul deţinătorului de data aceasta.
În prezent, peste 18 milioane de români au acte de identitate care vor trebui înlocuite, iar categoriile care se află în circulație sunt următoarele:
Citește și: Salariile din Europa vor crește puternic în 2023 pentru a face față scumpirilor
Actul normativ mai prevede că noile buletine electronice, va include și o așa-numită „mapă a cetățeanului“, în care vor fi stocate fotografia și semnătura olografă a persoanei respective, dar și documente care nu sunt disponibile în format electronic. Printre acestea se numără documentele care atestă proprietatea sau dreptul de utilizare al unui imobil, documente emise de autorități din străinătate și multe altele. De la momentul creării mapei cetățeanului, documentele vor fi scanate și vor putea fi utilizate ulterior, atunci când cetățeanul va solicita prestarea unui serviciu legat de evidența persoanelor.
„În aceste condiții, cartea de identitate model 1997, format ID 2 emisă în prezent la nivel național în absența unui mediu de stocare foarte sigur care să conțină imagini faciale și două amprente digitale în formate digitale interoperabile, așa cum stabilește Regulamentul UE 2019/1157, nu este de natură să respecte standardele aplicabile în materie, fiind necesară introducerea la nivel național a unui nou format”.