Ministrul Educației, Ligia Deca anunță noi schimbări pentru elevi, începând de anul viitor.
Potrivit draftului legilor educației, bursa socială care în prezent este de 200 de lei, ar urma să crească cu 100 de lei, ajungând la 300 de lei. Bursa de merit ar putea crește, de asemenea, cu la 250 de lei, de la 200 cât este în prezent, ajungând la 450 de lei. Schimbările nu se opresc aici, deoarece oficialii ar putea elimina bursa de performanță. Iată cum se vor acorda bursele.
Când vor intra în vigoare reglementările Legilor de Educație Deca?
Reglementările în ceea ce privește acordarea burselor elevilor vor fi dezbătute de experții partidelor de guvernare, împreună cu ministrul Ligia Deca, până la 1 februarie 2023, iar ulterior vor trece prin Guvern până la data de 15 februarie. Parlamentul ar putea aproba Legile Educației Deca până pe 15 martie, urmând ca reglementările să fie operate de Ministerul Educației începând cu anul școlar 2023- 2024.
Chiar dacă noile modificări prevăd o majorare a burselor sociale și de merit, acest lucru nu se va întâmpla și în cazul burselor de performanță, care ar putea să dispară. În prezent, aproximativ 10.000 de elevi beneficiază de bursă de performanță.
Conform legii în vigoare, bursa de performanță se acordă acelor elevi care:
au obținut locurile I, II sau III la etapele naționale ale competițiilor școlare naționale organizate de Ministerul Educației;
s-au calificat în loturile de pregătire organizate de Ministerul Educației pentru competițiile internaționale;
au obținut locurile I, II sau III la etapele naționale ale competițiilor/concursurilor cultural-artistice, cu caracter sportiv sau cu caracter tehnico-științific, organizate de Ministerul Educației;
au obținut locurile I, II sau III la competițiile sportive internaționale la care participă loturile naționale ale României.
Ce se va întâmpla cu bursele profesionale și cu bursele olimpice I și II
Se produc modificări și în ceae ce privește busele profesionale, care vor fi redenumite burse tehnologice, însă își vor păstra valoare de 300 de lei pe lună. Bursele de excelență olimpică rămân reglementate conform legii fostului ministru Sorin Cîmpeanu: bursa de excelenţă olimpică I/internaţională cu 1.000 lei/lună, respectiv bursa de excelenţă olimpică II/naţională de 700 lei/lună.
În prezent, elevii din ultimul an de studii, care obțin premiile I, II, III la olimpiade școlare internaționale beneficiază de o bursă de excelență olimpică I, însă acest lucru s-ar putea schimba din toamnă. Elevii nu vor mai primi bursă, însă li se va acorda un premiu în cuantum egal cu valoarea cumulată a bursei pentru un an școlar. Același lucru se va întâmpla și cu bursele de excelență olimpică II, pentru premianții de pe primele 3 locuri la olimpiadele naționale.
Valoarea burselor acordate
Începând cu anul școlar 2023- 2024, cuantumul minim al burselor este stabilit după cum urmează:
bursă de merit – 450 lei/lună;
bursă socială – 300 lei/lună;
bursă tehnologică – 300 lei/lună;
bursa de excelenţă olimpică I/internaţională – 1.000 lei/lună;
bursa de excelenţă olimpică II/naţională – 700 lei/lună.
Cine sunt elevii care pot beneficia de burse conform noilor reglementări?
Bursele elevilor din învăţământul preuniversitar sunt alocate din bugetul Ministerului Educaţiei, după cum urmează:
Bursele de merit pentru minimum 30% din elevii de gimnaziu și liceu dintr-o unitate de învăţământ preuniversitar, cu respectarea criteriilor și condiţiilor stabilite prin metodologia cadru;
Bursele sociale pentru toţi elevii care se încadrează în criteriile și condiţiile stabilite prin metodologia cadru;
Bursele tehnologice pentru elevii care frecventează învăţământul tehnologic și care se încadrează în specializările și condiţiile stabilite prin metodologia cadru;
Primesc burse de excelenţă olimpică I și II pentru toti elevii care au obţinut disticţiile prevăzute în alineatul 11, alineatele a) și b), cu respectarea metodologiei cadru.
Elevii și părinţii sunt informaţi cu privire la criteriile, condiţiile și metodologia acordare a burselor cu minimum 15 zile lucrătoare înainte de data-limită pentru depunerea cererilor şi documentelor justificative.
Elevii pot beneficia și de alte tipuri de burse, pe bază de contract încheiat cu operatori economici ori cu alte persoane juridice sau fizice. Acestea pot fi cumulate cu bursele provenite de la bugetul de stat.
Elevii străini din învăţământul preuniversitar pot beneficia de burse, potrivit prevederilor legale.
Bursele sociale sau bursele tehnologice se pot cumula cu orice tip de bursă.
Prin excepţie de la prevederile alin.(1), elevii din unităţile de învăţământ preuniversitar particular/confesional, care sunt școlarizaţi fără taxe, beneficiază lunar de burse sociale și tehnologice”, se arată în legea redactată și pregătită de oficialii din cadrul Ministerului Educației.