Close sidebar
Divertisment

Halloween 2024. Când se sărbătorește, de fapt, și ce simbolizează cea mai groaznică noapte a anului

Ce sărbătorim, de fapt, de Halloween?  [Sursa foto: freepik]

Iată tot ce trebuie să știi despre Halloween, sărbătoarea consacrată în Statele Unite, care a devenit populară și în România! Ce simbolizează aceasta?


In articol:

Halloweenul este una dintre cele mai așteptate sărbători ale toamnei în Statele Unite ale Americii, iar în ultimii ani, aceasta a devenit foarte populară și în România, organizându-se petreceri, festivaluri sau târguri care îi sunt dedicate. Sărbătoarea este marcată de decoruri înfricoșătoare, costume care de mai de care mai colorate și ingenioase, dar și de dulciuri care se împart copiilor. Iată pe ce dată pică sărbătoarea în 2024, dar și care este semnificația ei.

Citește și: Zi neagră la Teatrul "Alexandru Davila" din Pitești. Actorul Petrișor Stan a murit: "A lăsat un gol imens în inima spectatorilor"

Când se sărbătorește Halloweenul în 2024?

Halloweenul este sărbătorit în fiecare an pe data de 31 octombrie. Această noapte este cunoscută drept cea mai groaznică din an, deoarece spiritele bune și cele rele traversează granița dintre lumea noastră și cea de dincolo.

Sărbătoarea a devenit cunoscută odată cu sosirea imigranților din Europa în America și a luat naștere în forma în care este cunoscută acum pe măsură ce grupurile etnice europene și amerindienii au început să conviețuiască. Până atunci, festivitățile de toamnă includeau doar poveștile cu fantome și sărbătorirea recoltei.

Ce tradiții respectă oamenii de Halloween?
Tradiții și obiceiuri de Halloween [Sursa foto: freepik]

În a doua jumătate a secolului al XIX-lea, un nou val de imigranți a sosit în America, printre care milioane de irlandezi care fugeau de Marea Foamete. Acești imigranți irlandezi au fost cei care au contribuit pentru ca Halloween-ul să devină o sărbătoare națională.

Citește și: Cât costă, de fapt, geanta purtată de Danielei Iliescu la nunta lui Iancu Sterp. Prețul este unul amețitor

Halloween 2024. Ce semnificație are, de fapt, această sărbătoare?

Originile Halloween-ului sunt legate de Samhain, o sărbătoare gaelică care marca sfârșitul sezonului recoltei și începutul iernii sau perioada cea mai întunecată a anului.

În timpul sărbătorii, granița dintre lumea celor vii și lumea celor morți devenea destul de neclară. De asemenea, Halloween-ul a fost asociat și cu sărbătoarea evreiască Yom Kippur, care, de asemenea, are loc în octombrie, iar în cadrul ei oamenii spun rugăciuni pentru cei decedați.

În timpul sărbătorii Samhain, se aprindeau focuri mari de tabără și se cânta la tobe pentru a ghida spiritele captive în lumea de dincolo. Celții purtau costume pentru a alunga spiritele răuvoitoare. Odată ce Imperiul Roman a început să-și exercite influența asupra Marii Britanii și a celei mai mari părți a Europei, festivalul Samhain s-a amestecat treptat cu sărbătorile romane ale Feraliei. Sărbătorile onorau, de asemenea, morții și pe Pomona, zeița abundeței fructelor și copacilor.

Care este considerată cea mai groaznică zi din an?
Motivul pentru care Halloweenul marchează cea mai groaznică zi din an[Sursa foto: PixaBay]

Papa Grigore al III-lea, în secolul al VIII-lea, a declarat ziua de 1 noiembrie drept ziua în care vor fi cinstiți toți sfinții și martirii, care a devenit, ulterior, cunoscută drept Ziua Tuturor Sfinților. Ziua dinaintea Zilei Tuturor Sfinților era cunoscută sub numele de All Hallows Eve, deoarece hallows înseamnă sfânt sau o persoană sfântă, iar mai târziu a evoluat în Allhalloween și apoi în Halloween.

Multe dintre obiceiurile de Halloween provin din tradiții vechi. De exemplu, deși sculptarea dovlecilor a început în America, aceasta are de fapt rădăcini celtice. În timpul Samhain, napii erau folosiți pentru a face felinare, iar când irlandezii au ajuns în America, au trebuit să se mulțumească cu dovlecii, deoarece nu se găseau napi. Schimbarea napilor cu dovlecii a ajuns ulterior și în Regatul Unit. În plus, „trick or treat” este un termen american pentru o tradiție care exista deja în Regatul Unit. În Evul Mediu, „souling” era practica britanică de a merge din ușă în ușă și de a spune rugăciuni pentru sufletele morților în schimbul hranei. În secolul al XIX-lea, copiii scoțieni mergeau la „guising”, mai exact ei se costumau în fantome pentru a alunga spiritele rele. Tradiția de a căuta mere de Halloween este legată de sărbătoarea zeiței Pomona, care avea ca simbol un măr.